OSKVRNULI SPOMEN NA HRVATSKE BRANITELJE! Bošnjaci opako udaraju: ‘Ovo je zastrašivanje hrvatskog naroda uz poruku da nije poželjan’

01.06.2022. 18:28:00

RUŽAN INCIDENT

U noći s utorka na srijedu nepoznati počinitelji skinuli su zastavu Hrvatskog naroda u BiH sa spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Jelahu u BiH. Reagirali su iz udruge HVO-a i Hrvatskog narodnog sabora.

Riječ je o spomeniku koji je u općini Tešanj otkriven prošlog tjedna i odmah se našao na meti onih kojima smeta. Bošnjački radikal Miralem Merdić u ponedjeljak se snimao dok je namjeravao, kako kaže, “ukloniti zastavu Herceg Bosne”.

Tvrdio je kako je njeno postavljanje i isticanje protuustavno. Pritom je svoj performans snimao i objavio na Facebooku. Policija ga je u tome spriječila, pa je spomenik ostao neokrznut.

Usred noći maknuli zastavu

Međutim, to što nije pošlo njemu za rukom, uspjelo je nepoznatim počiniteljima usred noći. Zastava je skinuta, uništeni su vijenci, a čin je razljutio tamošnje Hrvate.

Udruga HVO-a je osudila incident ističući da izaziva uznemirenost tamošnjih Hrvata i da su hrvatska obilježja danas postala meta onih koji žele zaboraviti povijesne činjenice i doprinos HVO-a u ratu u BiH 1990-tih.

“Udar na suživot”

Hrvatski narodni sabor je ocijenio da napad predstavlja “udar na suživot uz demonstraciju netolerancije i izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti te zastrašivanje hrvatskog naroda uz poruku da više nije poželjan’.

“Ovo nije izolirani slučaj, jer se ranije isto događalo sa skidanjem i uništavanjem zastave hrvatskog naroda u Fojnici kod Maglaja, Selištu kod Žepča i u crkvenom dvorištu u Varešu”, navodi u priopćenju HNS-a BiH koji je kritizirao međunarodne dužnosnike u BiH što nisu nikada osudili slične napade na hrvatske simbole u zemlji.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: HDZ BiH

Izvorni autor: N.K./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.