OSNOVANI PRIJE 30 GODINA Specijalna jedinica policije BATT – Split obranila je jug Hrvatske: od Like i Velebita do Dubrovnika

15.03.2021. 11:17:00

Po prvim slovima prezimena četvero prvih poginulih pripadnika (Bočina, Abramović, Tomaš, Topić), postrojba je dobila ime Specijalna jedinica policije BATT - Split

Devedeset i prve uz već postojeću jedinicu ATJ Lučko formiraju se Specijalne jedinice policije u skoro svim Županijama. Tako je i Specijalna jedinica policije Splitsko-dalmatinske županije osnovana 15. ožujka 1991. godine te se taj dan uzima kao službeni datum osnutka jedinice. Prvo postrojavanje Jedinice obavljeno je u streljani zgrade PU Splitsko – dalmatinske.


Prva veća zadaća – u Kijevu

Zasigurno ovo je bila prava borbena jedinica na ovim našim prostorima uz pripadnike redovne policije i pričuvnog sastava MUP-a. Prva zajednička zadaća ove Specijalne jedinice s drugim specijalcima bila je na području Kijeva i to sa Specijalnom jedinicom Jastreb iz Šibenika. U Kijevu zajedno sa Jastrebovima osnivaju policijsku postaju.

 

1 od 10
 
 
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split
Foto: Arhiv BATT Split

 

Drugi veći događaj u Splitsko – dalmatinskoj županiji dogodio se osnutkom ZNG-a na području Županije odnosno 4. brigade koji su stacionirani u Resniku. Iz Specijalne jedinice splitskog MUP-a otišao je veliki broj djelatnika i priključio se 4. brigadi.

Splitska jedinica policije se opet popunjava, te se kasnije ustrojava pričuvni sastav u jedinici.

Iz Vile Dalmacija odlazili u akcije

Splitska policija jedinice bila je smještena u prostorima Vile Dalmacije, iz koje se kretalo u sve akcije i terene. Sva događanja u gradu Splitu, koja su se zbivala u ono vrijeme popratila bi i Specijalna jedinica BATT Split.

 

 
 
 
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split
Foto: BATT Split

Tako su u dva navrata opkoljavali Banovinu – tada zapovjedno mjesto agresorske JNA odnosno Komandu vojno – pomorske oblasti. Dana 6. svibnja 1991. godine, kada su građani grada Splita izišli na ulice, a JNA kao agresor izlazi iz vojarni s oklopno-mehaniziranom jedinicom sa punom ratnom spremom, Specijalna jedinica policije BATT Split osigurava vitalne objekte u samom gradu. te sprječava fizički kontakt vojnika takozvane JNA i građana Splita.

Sve vojne objekte u tom vremenu u gradu Splitu koje je držala JNA, zauzimaju splitski specijalci i to: Institut JNA, Dom JNA, TC Gripe, Vojno odmaralište Duilovo i vojarnu Visoka, te Banovinu. Jedan dio jedinice sudjeluje u izuzimanju naoružanja iz skladišta JNA u luci Ploče.

Ivan Tomaš je prvi pripadnik postrojbe koji je poginuo u obrani suvereniteta RH. Poginuo je u zasjedi od srpskog agresora u centru Vrlike u kolovozu 1991. godine. U to vrijeme agresor iz pravca Knina napreduje i zauzima Kijevo i Vrliku. S daljnjim napredovanjem prema brani Peruča i gradu Sinju, pripadnici Specijalne jedinice policije u to vrijeme nalaze se s obje strane jezera Peruča na obroncima Dinare i sela Ježević te s druge strane podno Svilaje i sela Maljkovo.


Veći borbeni okršaj imali su s agresorom koji se utvrdio na Kurobasnoj glavi kod mjesta Cetina kada su uspjeli izvući jedan vod makarske policije koji je tada ostao pod snajperskom i drugom vatrom od strane neprijatelja.

U vrijeme događanja oko Kijeva i Vrlike pripadnici Specijalne jedinice iz Splita djeluju na ovom području te uspostavljaju crtu obrane u selu Maljkovu. Međutim, nadmoćniji neprijatelj i dalje napreduje te sa svim raspoloživim naoružanjem i opremom od topništva i tenkova uz pješaštvo napada na hrvatske položaje. U tim žestokim borbama hrvatski vitezovi bez potpore topništva, bez oklopnih sredstava, bez odgovarajuće opreme za obranu, junački odolijevaju napadima na crti obrane.

Pogibije trojice specijalaca u Maljkovu

U sklopu velike ofenzive koja je na cetinski kraj krenula iz pravca Knina, već kolovoz 1991. donio je prvu žrtvu Specijalne jedinice policije PU Splitsko-dalmatinske. Naime, u uličnim borbama u Vrlici smrtno je stradao, u to vrijeme zapovjednik voda Ivan Tomaš. Zbog nerazmjernog odnosa snaga u ljudstvu i tehnici Vrlika je pala, te dolazi do daljnjeg napredovanja neprijatelja na pravcu Maljkovo – Sinj.

Pripadnici Udruge specijalne jedinice policije BATT – Split na Velebitu

Vod Specijalne policije raspoređen sa zapadne strane jezera Peruča 17. rujna u ranim jutarnjim satima krenuo je na izvršenje zadaće uništavanja neprijateljskih tenkova koji su se približavali Maljkovu, a istovremeno započinje napad agresora svim raspoloživim sredstvima. U tim napadima smrtno stradavaju: Kažimir Abramović, Zoran Bočina i Jakov Topić.

Po prvim slovima prezimena četvero prvih poginulih pripadnika (Bočina, Abramović, Tomaš, Topić), postrojba dobiva ime Specijalna jedinica policije BATT – Split.

Krajem listopada Specijalna jedinica policije BATT – Split 1991. odlazi u Ston, sa ciljem ulaska na dubrovačko ratište morskim putem. Prilikom prijevoza brodom, isti je napadnut topovnjačom JNA, pri čemu je ranjen jedan pripadnik jedinice. Potom dolazi do popune s pričuvnim sportskim vodom, redom visokoobrazovanih ljudi koji su u svim kasnijim zadaćama aktivni sudionici događanja.

Stradavanje na Kupresu

U travnju 1992. godine otvara se bojišnica na Kupreškoj visoravni gdje dragovoljno odlazi dio jedinice te se spaja i djeluje skupno s pripadnicima I. gardijskog zdruga. Nažalost, i ova akcija odnosi žrtve te pogiba junak Domovinskog rata Mario Selak.

Istovremeno dio jedinice je angažiran na području Metkovića, a neprijatelj se nalazio na lijevoj obali rijeke Neretve sa ciljem zauzimanja Metkovića. U to vrijeme zarobljava se pilot oborenog neprijateljskog zrakoplova te se razbijaju manje neprijateljske grupe u mjestu Glušci u kojem se zapljenjuju veće količine streljiva i naoružanja.

Krajem svibnja 1992. godine dio Specijalne jedinice policije BATT – Split, opremljen protuoklopnim sredstvima upućen je na izvršenje posebne zadaće na području Zadra sa ciljem zauzimanja brda Sv. Križ, koja je u potpunosti izvršena.

U listopadu 1992. godine slijedi izvršenje zadaća na području Velebita – Visočica u cilju održavanja crte obrane. I u ovoj akciji je bilo stradavanja pripadnika jedinice.

Osvajanje Tulovih Greda

Na Badnjak 1992. godine počinje angažman jedinice na južnoj strani Velebita, područje Kneževića – sjeverno od Starigrada, gdje se uz držanje prve crte bojišnice vrše i dubinska izviđanja šireg prostora duže razdoblje u teškim i surovim uvjetima ćudljivog Velebita. Izvršenje navedenih zadaća na ovom području je prethodilo akciji “Maslenica”. U sastavu skupnih snaga Specijalne policije, BATT – Split izvršava zadaće u sklopu vojno-redarstvene akcije “Maslenica” kada zauzimamo strateške pozicije na Velebitu i to: Tulove Grede, Podprag, Mala Bobija Velika Bobija.

– Sjećam se svakog dana provedenog na Velebitu, pa tako i akcije Maslenica, kao da je bila jučer, a ne prije 21 godinu – kazao nam je jednom prilikom Ivica Glavota, bivši predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije BATT-Split.

Naime, upravo su splitski specijalci Ivica Glavota, Eugen Đuka, Franjo Tokalić, Petar Maras, Slavko Rogić i Mario Radan porazili srpske agresore na Tulovim Gredama, (kote s koje su neprijatelji na dlanu držali Maslenički most, ali i cijeli potez do Zadra), čime je operacija Maslenica i okončana 27. siječnja 1993. godine. – Specijalnoj policiji je stigla zapovijed, da moramo osvojiti Tulove Grede.

Nakon akcije “Maslenica” slijedi čitav niz akcija “Poskok 2” prva crta bojišnice na području Velebita koju su gotovo tri godine držale Skupne snage specijalne policije, a među kojima je konstantno sudjelovala Specijalna jedinica policije BATT – Split. Na prvoj crti bojišnice na Velebitu na položaju Veliko Bilo pogiba junak Domovinskog rata Hrvoje Čovo.

Treba kazati i da su u svim borbenim zadaćama sudjelovale i mobilne kirurške ekipe sačinjene od osoblja Kliničke bolnice Split. Nekolicina pripadnika ovih ekipa je i ranjeno na prvim crtama bojišnice.

U rujnu 1993. godine Jedinica sudjeluje u vojno-redarstvenoj akciji “Medački Džep” u kojoj dolazi do stradavanja pripadnika Jedinice. U lipnju 1994. godine Jedinica odlazi na područje PU Požeško-slavonske sa zadaćom sprečavanja djelovanja diverzantskih grupa iz Okučana i osiguranja nesmetanog odvijanja prometa na prometnici Pakrac-Požega.

U srpnju 1994. godine na području PU Slavonsko-brodske Jedinica vrši nadzor i zaštitu državne granice na Savi prema BiH i to teritoriju pod kontrolom neprijatelja. U studenom 1994. godine Jedinica je ponovno angažirana na području PU Požeško-slavonske kada je uslijed neprijateljskog djelovanja teško ranjen jedan pripadnik Jedinice.
Borili se i kod Dubrovnika, u Pakracu

Specijalna jedinica policije BATT – Split od 1994. godine sudjeluje i u akcijama Krug – Dubrovnik na prvoj crti bojišnice odnosno državnoj granici prema Crnoj Gori i djelu BiH pod kontrolom neprijatelja. Svojim jednim dijelom sudjeluje i u izvršenju vojno-redarstvene akcije “Bljesak” gdje je angažirana na području Omanovca iznad Pakraca.

Jedinica u sklopu Skupnih snaga specijalne policije sudjeluje u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” gdje izvršava zadaće na glavnom pravcu napada snaga Specijalne policije, kada probija crtu bojišnice na Velebitu i to na području prijevoja Mali Alan, te dalje napreduje prema Gračacu. Prvog dana akcije smrtno stradava junak Domovinskog rata Viktor Lizatović dok je nekoliko pripadnika jedinice ranjeno.

U akciji “Oluja” Jedinica sudjeluje u izvršavanju daljnjih zadaća kada svladavajući brdska područja napreduje u pravcu Donjeg Lapca koji se također oslobađa, te izbija na državnu granicu s BiH prema Kulen Vakufu.

Okončanje ratnih zbivanja pripadnici Specijalne jedinice policije Split namwetnulo je povratak policijskim zadaćama. Uslijedilo je stalno usavršavanje koje je rezultira vrhunskom obučenosti novih snaga slijedeći tradiciju izgrađenu u Domovinskom ratu. Možemo slobodno zaključiti kako je Specijalne jedinica policije BATT – Split i danas jedna od najelitnijih specijalnih postrojbi u Hrvatskoj.

Izvor: dalmacijadanas.hr/Foto:BATT Split-arhiv

Izvorni autor: Dominik Tomašević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.