Osudili ga na 12 godina jer je ubio Hrvate koji su se predali

10.02.2020. 17:25:00

Dragan Birač, koji je u Srbiji, nepravomoćno je osuđen jer je u rujnu 1991. ispred njihove obiteljske kuće u Hrvatskoj Kostajnici ubio troje pripadnika obitelj Bišćan. Preživio je samo Danijel Bišćan (na fotografiji).

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 8. rujna 1991. napali su Hrvatsku Kostajnicu sa svih strana. Kako su ulazili u Panjane provjeravali su ima li koga u kućama. 

- Srpskih vojnika je bilo kao mrava. Njih gotovo tisuću kretalo se iza kola hitne pomoći te su vojnici u jednom trenutku ušli u moje dvorište i pitali me zašto ležim dok vojska gine. Objasnio sam im da sam bolestan, a u trenutku kada su zatražili da im se pridružim stigao je brat od moje žene Lazo Zorbas koji me spasio. Kasnije sam od sumještana čuo da bi i mene ubili da su znali da sam Hrvat' -  rekao je svjedok Pero Maksimović. Dodao je da su srpski vojnici nakon napada išli po kućama i krali robu, a kasnije sam čuo da su tijela ubijenih Bišćana spaljena. 

biscan | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Birač je povikao "pokosio sam ustaše".

Kada su pripadnici paravojnih postrojbi došli do kuće pripadnika pričuvnog sastava MUP-a Mladena Bišćana on je pucao po njima. Pridružio mu se i njegov sin Danijel, tada 14- godišnjak, koji je po napadačima pucao iz lovačke puške. Nakon što su opkolili kuću Bišćanovih pozvali su ih da se predaju.  Prvi je, s rukama u zraku, izašao Danijel. Kad je sišao niz stube naredili su mu da legne. Kad su i njegovi roditelji i baka izlazili iz kuće s rukama podignutim u zrak pokosio ih je rafal. 

Prvo su za ovo nedjelo bila optužena četvorica drugih. I u tom postupku Danijel Bišćan tvrdio je da je pucao Birač. Taj postupak je obustavljen i krenuo je novi u kojem je za ubojstvo bio optužen Birač. On je zamolbenim putem ispitan u Beogradu jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Kako je rekao Danijel, koji sam trenutak ubojstva članova obitelji nije vidio jer je ležao na podu s rukama na glavi, nakon pucnjeva Birač je povikao "pokosio sam ustaše". Danijela su nakon toga odveli u susjedno selo gdje je bio zatočen 14 mjeseci.

biscan | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Također je rekao kako je on dobro zna što je rafalna pucnjava (kad je postao punoljetan postao je pripadnik Hrvatske vojske). Srpski paravojnici imali su uglavnom poluautomatsko oružje, a tek zapovjednici i bitni ljudi automatsko. Birač je imao automatsko oružje. 

- Za ubojstvo civila Anđelke Bišćan i Jagode Brkljačić osuđen je na osam godina zatvora, a za ubojstvo ratnog zarobljenika Mladena Bišćana osam godina, odnosno Birač je osuđen na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvor a- pojasnio je nepravomoćnu presudu sudac Županijskog suda u Zagrebu Dražen Kevrić. 

Izvor: 24sata/ Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Izvorni autor: Vilim Cvok

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.