Osumnjičeni Barišić stavio mandat u mirovanje i osigurao da HDZ i dalje ima većinu u Saboru

17.09.2020. 19:09:00

'Dražen Bariić saborski zastupnik HDZ-a stavio je kasno poslijepodne mandat u mirovanje. Na njegovo mjesto trebao bi doći netko s liste iz šeste izborne jedinice', kazao je Branko Bačić, šef HDZ-ova kluba u Saboru. Na taj način HDZ-ova većina u Saboru nije upitna

'HDZ će na stranačkim tijelima odrediti zamjenskog zastupnika. Parlamentarna većina je stabilna', kazao je Bačić gostujući u RTL-u Danas.

Podsjetimo, Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo je u četvrtak odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za zastupnike Dražena Barišića (HDZ), Vinka Grgića (SDP) i Darka Puljašića (HDZ).

Barišić i Grgić dovode se u vezu s malverzacijama u aferi Janaf. Zahtjev za suglasnost za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića zatražio je USKOK zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem i zlopuorabe položaja, a za Grgića DORH radi sumnje u primanja mita. Zahtjev za skidanje imuniteta Puljašiću uputio je slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018.. Skidanje imuniteta se traži kako bi mogao nastaviti započeti proces zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

Dok Puljašić, i kad mu se skine imunitet, može dolaziti u Sabor na posao Barišić i Grgić, s obzirom da je kod njih zatraženo i lišavanje slobode to ne mogu. Za tanku HDZ-ovu većinu to bi značilo ruku manje na glasanjima petkom. Stavljanjem manada u mirovanje Barišić je HDZ-u osigurao da mogu imati potrebnih 76 ruku i bez njega.

Zastupnik Dražen Barišić član je HDZ-a gradonačelnik je Velike Gorice od 2009. godine, mandat j-e nakon toga tri puta potvrdio na lokalnim izborima. U Sabor ulazi 2015. godine na HDZ-oj listi u VI. izbornoj jedinici, a ponovno je izabran i na nedavnim parlamentarnim izborima.

Izvor: tportal.hr/Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izvorni autor: V. B./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.