Osvanula još jedna naslovnica Večernjeg iz ’72-e: Cjepivo je tad proizvodio Imunološki zavod

27.02.2021. 18:52:00

Krajem prošle godine Facebookom se proširila naslovnica Večernjeg lista iz 1972. godine. Radilo se o vikend-dvobroju Večernjaka za 1. i 2. travnja 1972. godine, a glava vijest je, pogađate – epidemija.

“Do 31. ožujka oboljelih 140, umrlih 20”, stoji na vrhu stranice velikim slovima.

U to vrijeme u Jugoslaviji su se pojavile velike boginje, izrazito opasna bolest s visokim udjelom smrtnih slučajeva, a epidemija je zaustavljena nakon što se u nekoliko tjedana cijepilo 18 milijuna ljudi.

Također, na istoj naslovnici stoje preporuke za što manje javnih nastupa, kao i informacija o otežanom prelasku granica za građane Jugoslavije.

Druga vijest koja je izazvala pozornost je ona o zagrebačkim privrednicima koji navodno ne žele nagrade.

Sad je osvanula još jedna Večernjakova naslovnica iz 1972, no od 2. travnja

Tada je situacija s cjepivom bila “kritična” jer se samo u Hrvatskoj u tri dana cijepilo 1,6 milijuna ljudi.

Jedna velika razlika, u odnosu na danas, je činjenica što je to cjepivo proizvodio zagrebački Imunološki zavod, koji je uspio napraviti čak 700 tisuća doza za jedan vikend.

U cijeloj je Jugoslaviji, koja je službeni kraj epidemije proglasila  19. svibnja, cijepljeno je više od osamnaest milijuna ljudi, a svjetska zdravstvena organizacija dvije godine kasnije proglasila je uništenje tog virusa.

Izvor: dnevno.hr

Izvorni autor: dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.