Otkriven motiv ubojice iz Daruvara?

23.07.2024. 07:04:00

Umirovljeni vojni policajac Krešimir Pahoki (51) počinio je masovno ubojstvo nešto iza 10 sati u Domu za starije i nemoćne osobe Vianey u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, ubivši petero ljudi i ranivši više osoba. Kasnije je u bolnici preminula šesta žrtva. Među ubijenima bila je i njegova majka. Četiri osobe se oporavljaju u bolnici. Pahoki je došao u dom i počeo pucati iz pištolja.

Pahoki je 1996. godine odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, no nakon toga je policija često intervenirala zbog njega. Motiv ovog stravičnog zločina, koji je potresao ne samo Daruvar, već i cijelu Hrvatsku, navodno je bio novac. Naime, umirovljeni vojni policajac imao je mirovinu oko 780 eura, a njegova majka također je primala mirovinu, no to nije bilo dovoljno za smještaj u domu te je on morao plaćati razliku, piše Mojportal.hr.

Vlasnica doma nedavno ga je podsjetila da nije platio smještaj za svoju majku, što ga je vjerojatno dodatno uznemirilo jer je već potrošio mirovinu na alkohol. Svakodnevno je sjedio ispred trgovine u Donjem Daruvaru i pio. Svi su znali da posjeduje pištolj, ali nitko nije poduzeo ništa, ispričao je jedan ogorčeni stanovnik Daruvara.

Po dolasku u dom, nakon kratkog razgovora s vlasnicom doma Anom Ivandekić, Pahoki je prvo ubio svoju majku i njegovatelja Damira F. Mladi njegovatelj tog dana nije trebao raditi, ali je došao zamijeniti kolegicu koja je bila na odmoru.

"Pahoki je krenuo hodnikom i pucao. Imao je osam metaka i sve ih je ispucao u ljude koji su se našli ispred njega. Na licu mjesta ubio je tri starice, a jedna je kasnije preminula u bolnici u Virovitici. Zet vlasnice i jedna medicinska sestra pokušali su se sakriti, ali ih je također pogodio. Bilo je krvi posvuda, strašan prizor", ispričao je jedan svjedok iz Daruvara.

Pahoki je s majkom imao hladan odnos; dolazio je u dom samo platiti račun, dok ga je ona često zvala na mobitel da ga čuje ili zamoli da joj donese nešto. Njegove su posjete bile rijetke i nevoljke, rekla je jedna zaposlenica doma.

Prema još nepotvrđenim informacijama, Pahoki je u dom stigao s namjerom da plati račun za majku, ali je do krvavog pohoda došlo navodno zbog toga što je majka prepisala imovinu vlasnicima doma jer nije mogla plaćati smještaj. Novinarka HRT-a Marijana Kranjec izvijestila je o toj mogućnosti, dok je reporterka Dnevnika Nove TV, Sanja Vištica, javila da je Pahoki još uvijek u Policijskoj postaji u Daruvaru.

"Pahoki će tijekom noći biti prebačen u pritvor u Bjelovar. Pred suca istrage izaći će sutra, a očekuje se da će županijsko državno odvjetništvo zatražiti istražni zatvor. Suočava se s najtežom kaznom od 50 godina, što s obzirom na njegove godine znači doživotni zatvor", izvijestila je Vištica te dodala kakvo je stanje ranjenih osoba.

"Svi su stabilno i nema potrebe za prebacivanjem u zagrebačke bolnice. Bio je ovo težak dan za mali grad i nije bilo lako gledati rodbinu žrtava koja je dolazila po njihove stvari", zaključila je.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona Dnevnik.hr

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.