Otkrivena spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade „Kune“

15.09.2023. 21:22:00

Spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade „Kune“, uz majku poginulog pripadnika „Kuna“ Željka Trbare, otkrili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić , uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda , prisustvovao je u petak 15. rujna 2023. godine svečanosti otkrivanja spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade „Kune“ u Đakovu u vojarni 3. gardijske brigade „Kune“.

Otkrivanje spomen ploče organizirala je udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ Đakovo u okviru manifestacije „Zvonila su zvona katedrale naše“ koja označava oslobođenje vojnih objekata u Đakovu.

Spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade „Kune“, uz majku poginulog pripadnika „Kuna“ Željka Trbare , otkrili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić .

Ministar obrane Mario Banožić u ovoj se prilici zahvalio pripadnicima 3. gardijske brigade na iznimnom doprinosu u stvaranju neovisne hrvatske države. Pritom je istaknuto kako je od svih gardijskih brigada Hrvatske vojske, najveći broj poginulih u Domovinskom ratu imala upravo 3. gardijska brigada „Kune“, gotovo 400 pripadnika, a ranjeno je preko tisuću mladića.

“ Za nekima od njih, njihove obitelji, prijatelji i suborci i dalje neumorno tragaju i zato ne odustajemo od potrage i za posljednjom nestalom osobom za vrijeme Domovinskog rata ”, rekao je ministar Banožić .

Također, ministar Banožić istaknuo je kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo što ima priliku stvarati modernu Hrvatsku vojsku zajedno s hrvatskim braniteljima, vojsku čija moć leži u neprocjenjivom znanju i iskustvu branitelja iz Domovinskog rata.

“ Ova Vlada od samog početka prepoznala je važnost ulaganja u obranu i ponosni smo što provodimo povijesne projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske “, istaknuo je ministar obrane, te istaknuo važnost čovjeka, jer je zadovoljan vojnik osnovni preduvjet za stvaranje moderne i moćne naoružane sile.

Ministar Banožić podsjetio je kako naredni dani imaju veliki značaj za daljnji tijek stvaranja samostalne hrvatske države te rekao: “ Sutra ćemo u Vukovaru obilježiti 32. obljetnicu bitke za Vukovar. Drago mi je što se ova spomen ploča otkriva upravo uoči ovog velikog dana u modernoj hrvatskoj povijesti i što svi zajedno, svatko na svoj način i iz svoje perspektive, priča priču o tome kako je teško stečena slobodna država u kojoj danas živimo” .

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio se obiteljima 26 pripadnika “Kuna” u čiju je čast otkriven spomenik u đakovačkoj vojarni.

“ Zahvaljujem Udruzi 'Kuna', gradu Đakovu i svima onima koji su postavili ovo značajno obilježje u đakovačkoj vojarni. Svako od ovih imena na spomen ploči podsjeća nas na žrtvu koju smo kao narod ponijeli u Domovinskom ratu i koliko je skupo plaćena sloboda” , rekao je ministar hrvatskih branitelja.

Ministar Medved u ovoj prigodi prisjetio se i nekih ratnih događanja na području Slavonije i kazao kako su “Kune” za svoju Domovinu bile uvijek tu kada je trebalo.

“ Republika Hrvatska je danas, 32 godine poslije, ostvarila sve svoje strateške ciljeve. Nekad je bilo nezamislivo da ćemo danas biti snažna i sigurna zemlja, članica NATO-a i Europske unije. Svega toga ne bi bilo da nije bilo naših branitelja i smjernica i vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana “, poručio je ministar Medved .

“ Čestitam ministar obrane na svim postignućima u Hrvatskoj vojsci i svemu što se čini za njezinu modernizaciju i opremanje ”, zaključio je i dodao kako je ponosan na sva postignuća Vlade u razvoju sustava domovinske sigurnosti.

Uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja i brojne okupljene branitelje, svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić , zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Valentin Skroza , predstavnici Ministarstva obrane, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici lokalne samouprave i drugi.

U sklopu svečanosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade „Kune“, a održano je i misno slavlje u crkvi Dobrog Pastira.

Izvor: crodex.net/Foto: MORH/F. Klen

Izvorni autor: Dino Stanković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.