Otkrivene rupe u imovinskoj kartici Sandre Benčić

18.09.2023. 13:34:00

Blokada računa obrta u vlasništvu Sandre Benčić koju Možemo vidi kao premijerku, otvorilo je i pitanje rupa u njezinoj imovinskoj kartici.

Benčić je rekla da stan na kojem je prijavljen obrt iznajmljuje i da je dug prema telekom tvrtki napravila podstanarka, a kako priključak glasi na obrt, onda je blokiran njegov račun, piše 24sata.

No, Sandra Benčić u vlasništvu ima samo jedan stan od 38,7 kvadrata, a nije prijavila da suprug posjeduje ikakvu nekretninu.

Ako jedini stan koji imaju iznajmljuju, gdje onda žive u Zagrebu?
Naime, imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najamninu što je po zakonu i uputama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa morala prijaviti.

Nije prijavila niti da kao vlasnica stana kojeg iznajmljuje niti prihode od stanarine.

Benčić, naime, nije prijavila nikakav prihod od imovine nego samo 199 eura paušala koji primaju svi saborski zastupnici, te 1.650 eura od samostalne djelatnosti, tj. obrta. Benčić je prijavila da suprug mjesečno od imovine uprihoduje 490 eura, ali suprugu nije prijavila nikakvu imovinu.

”Stan koji glasi na mene smo dali u najam i sve je prijavljeno i Poreznoj upravi. Sada imamo podstanara. Ranije sam prijavljivala to kao svoj prihod, ali kako suprug sve vodi, sada je prijavljeno kao njegov prihod od 490 eura. Mi smo se nakon rođenja prvog djeteta, tijekom 2016. godine preselili u veći stan od 80-ak kvadrata koji smo unajmili”, objašnjava Benčić.

Stan koji unajmljuje i u kojem živi u centru je Zagreba i za njega plaća mjesečnu najamninu od 580 eura. Međutim, u niti jednoj imovinskoj kartici od 2020. godine kada je postala zastupnica u Saboru, nije prijavila to plaćanje najamnine iako je morala. Prijavila je samo ratu kredita od 90-ak eura koju plaća za dignuti kredit na 30 godina kojim su kupili prvi, mali stan, koji sad iznajmljuju.

”Previdjela sam upisati iznos najamnine koji plaćamo i odmah ću to ispraviti. Nemam što skrivati, jer meni na štetu ide što nisam upisala iznos obveze koju plaćamo za najam stana”, odgovorila je Benčić za 24sata.

U uputama Povjerenstva od prije tri godine, jasno je naznačeno da se upisuje i iznos obveze najma/zakupnine koju plaća dužnosnik ili član obitelji. Čak je i objašnjeno kako to treba upisati, koji padajući izbornici se otvaraju, tko je vjerovnik…

Za očekivati je da će Povjerenstvo, kao i u ostalim slučajevima, otvoriti postupak protiv Benčić zbog neispravnog ispunjavanja imovinske kartice.

Što se tiče obrta za savjetovanje, ona je i u imovinskoj kartici napisala da ga planira zatvoriti do kraja 2020. godine. No, on je još uvijek službeno aktivan, a ove godine je prijavila i 1.650 eura prihoda od njega, prenosi Narod.hr.

”Imala sam dva računa koja nisam uspjela naplatiti za odrađen posao još 2019. godine. Ove godine sam ih naplatila, te ću i službeno zatvoriti obrt. Prihod od 1.650 eura koji sam prijavila je od lanjske edukacije koju sam radila na Kosovu jer sam na popisu Vijeća Europe kao edukator za područje slobode izražavanja”, objasnila je Benčić.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: HKV.hr

Izvorni autor: PDN/narod.hr/vpp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.