Otkriveno 745 kg kokaina u riječkoj luci: 'Ovo je najveća zapljena u povijesti policije!'

07.06.2023. 17:20:00

Jučer je više od pola tone kokaina vrijednoga oko 20 milijuna eura zaplijenjeno u zajedničkoj akciji policije i carine u riječkoj luci u posljednjih mjesec i pol.

Kokain visoke čistoće bio je u kontejnerima koji su pronađeni u terminalu luke, odakle su trebali biti prevezeni kao kontejnerski teret kamionima do svojih odredišta, najvjerojatnije na područje zapadne Europe, piše HRT.

Kovač: Najveća zapljena u povijesti policije i Carine

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji iz policije naglašavaju kako su zapljene u protekla tri četiri mjeseca bile impresivne. Carina i policija zaslužne su za takve rezultate.

Čak pojedinačne zapljene mogu se staviti u kategoriju desetak najvećih zapljena, koje su ostvarene u Republici Hrvatskoj. Većina zapljena je ostvarena u relativno kratkom vremenskom periodu, stoga ih se može gledati kao cjelinu. Hrvatska policija sudjeluje i u međunarodnim akcijama zaplijene.

'Kada govorimo o masi kokaina, ovo je najveća zapljena u povijesti policije i Carine', istaknuo je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Zaslužan i pas

Za zaplijene velike količine kokaina i ostalih druga zaslužne su sve službe policije i carine. Iz policije dodaju da je službeni pas također zaslužan za otkrivanje velike količine kokaina.

'Službeni pas pokazao je interes na određenim dijelovima kontejnera, nakon toga carinski službenici otkrili su pakete za krijumčarenje droga', poručili su.

U cjelovitoj zapljeni zaplijenjeno 745 kilograma kokaina

Iz policije su istaknuli činjenicu da je u cjelovitoj zapljeni ukupno zaplijenjeno 745 kilograma kokaina, procijenjene vrijednosti više od 20 milijuna eura.

'Ali kad krene u uličnu prodaju masa mu se povećava miješanjem pet puta. Možete zamisliti onda koji je ovo udarac kriminalnim skupinama', dodaju iz policije. 

Obaviješteno je i nadležno Državno odvjetništvo. 'Ovo nije kraj, i dalje se provode ciljane izvidne radnje', dodaju iz policije.

'Ovih 745 kilograma kokaina zaplijenjen je u posljednjih mjesec dana, ali velike količine droge pale su tijekom cijele godine', istaknuo je Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka.

Kokain najčešće dolazi iz Latinske Amerike

Kokain najčešće dolazi iz Latinske Amerike, a zemlje proizvođači su Kolumbija, Bolivija i Peru. Ne zna se točno iz koje od ovih zemalja je droga došla, a policija nije htjela otkriti ni kako su je krijumčari sakrili.

Iz policije su naglasili kako Hrvatska nije osobito problematična, jer većina droge u EU ulazi iz drugih država kao što je Malta.

Izvor: tportal.hr/Foto: Vedran Karuza; Grgo Jelavić

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.