OTKRIVENO: Je li Krešo Beljak HOS-ovac? Evo i što o njegovom ratnom putu kaže nadležno Ministarstvo

28.01.2020. 21:30:00

Otkako je na društvenim mrežama iznio svoje stajalište o tome da je Udba ubila premalo hrvatskih emigranata, šef HSS-a Krešo Beljak, koji se za tu izjavu i ispričao, ne prestaje intrigirati hrvatsku javnost, braniteljsku populaciju, ali i svoje kolege iz političke arene.

Zanimljivo, Beljakovo ratovanje pod HOS-ovom zastavom svojedobno je za naš portal komentirao i pukovnik Damir Radnić.

“Teško je takvo nešto tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali ja kao pukovnik ove postrojbe koja i danas sve arhivira i dokumentira, vidim nelogičnosti u Beljakovim izjavama”, rekao nam je Radnić i nadovezao se:

“On tvrdi kako je s HOS-om bio u Novskoj i Jasenovcu. Istodobno se poziva na Antu Prkačina kao suborca, no zna se da je Prkačin bio u Slavoniji, točnije u Slavonskom Brodu. On nikada nije bio u Jasenovcu”, izjavio je Damir Radnić, koji svoju sumnju ipak izražava nešto opreznije nego hosovci koji vrlo jasno govore kako “Beljak nije bio pripadnik HOS-a”.

Na najnovije prozivke u vezi s njegovim braniteljskim putom očitovao se i sam Beljak, također na fejsu.

“Opet šire laži o meni. Bez ikakve namjere da se pravdam ili nekome očitujem o svom ratnom putu i sudjelovanju u Domovinskom ratu, reći ću tek da sam ponosan što sam bio aktivni sudionik i tek mala karika u lancu onih koji su obranili Hrvatsku od velikosrpske agresije. Ponosan sam i na ove dvije povelje.

Nažalost, ni dandanas se nismo uspjeli obraniti od onih koji su došli poslije i pod krinkom lažnog domoljublja gotovo 30 godina čine Hrvatskoj daleko veću štetu nego što su je agresori počinili u ratu. Zasad nismo, ali obranit ćemo Hrvatsku od takvih već poslije izbora”, napisao je Krešo Beljak.

Nakon ove objave, društvenim mrežama počela je kružiti priča kako ta Spomenica Domovinskog rata nije autentična, odnosno da je krivotvorena, a oni koji to tvrde pozivaju se na upitan font slova.

S obzirom na to da verzija Spomenica ima uistinu puno, teško je na njihovu temelju potvrditi nečiji braniteljski status ili ratni put, stoga smo pokušali doći do istine o Beljakovu ratnom putu, prenosi dnevno.hr

Vezano uz ratni put Kreše Beljaka, Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je “kako je uvidom u evidenciju hrvatskih branitelja utvrđeno da Krešo Beljak ima status hrvatskog branitelja”, ne navodeći detalje. Naime, samo Krešo Beljak može pokazati ostale podatke iz evidencije hrvatskih branitelja, s obzirom na to da se oni “daju na uvid isključivo na zahtjev nadležnih tijela ili na osobni zahtjev”, javljaju iz Ministarstva.

Prof. dr. Zvonko Čapko, glavni tajnik HSP-a, izvijestio nas je pak u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, kako “prema evidenciji kojom raspolaže Hrvatska stranka prava, gospodin Krešo Beljak nije bio pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a)”.

Ostaje nam samo da zaključimo kako bi bilo najbolje da saborski zastupnik, čelnik stranke i graonačelnik Krešo Beljak sam pokaže detalje iz evidencije hrvatskih branitelja o svom ratnom putu jer jedino na taj način jednom zauvijek može stati na kraj nagađanjima.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.