OTKRIVENO KAKO SU SRBI OPREMILI SVOJE VOJNIKE! ‘Ova je puška revolucionarno rješenje, efikasnost streljačke paljbe veća i 30 posto!’

04.02.2023. 19:55:00

Kada je riječ o opremanju Vojske Srbije novim naoružanjem i opremom u fokusu javnosti su prije svega oni najsloženiji sistemi vezani za ratno zrakoplovstvo i PZO.

Primjerice, pažnju su izazvali raketni sustav FK-3 srednjeg dometa, artiljerijsko-raketni sustav “Pancir”, helikopteri “mi-35” i H-145M ili avioni “mig 29”.

Mnogo toga dobila je i Kopnena vojska, od oklopnih vozila, preko artiljerije do tenkova. 

Ipak, temelj svake vojske čini čovjek, može se reći vojnik i puška.

Tim povodom “Politika” je pitala Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra obrane za materijalne resurse u Srbiji, kada se promatraju osobna oprema i naoružanje vojnika VS danas, koliko se oni razlikuju od one od prije pet ili deset godina?

“Sve specijalne jedinice Vojske Srbije su opremljene kompletom zaštite balističke opreme T-18, a dobar dio pješadijskih jedinica kompletima T-19, čija se proizvodnja i opremanje nastavlja. Svaki spomenuti komplet zaštitne opreme ima preko 20 elemenata u koje, za razliku od prethodnih vremena, spadaju i štitnici za koljena i laktove, zaštitne naočale, rukavice i drugo. Sama balistička oprema je lakša, udobnija i s većom razinom zaštite. Vojnik je, dakle, znatno bolje opremljen nego ranije, znatno je mobilniji, a što sve u borbi znači život. Osim spomenute domaće zaštitne opreme sve specijalne jedinice su opremljene najsuvremenijim stranim streljačkim naoružanjem i optoelektronikom”, objašnjava Miloradović, a prenosi B92.

Također, dobili su i nove “Teleoptikove” termovizijske nišane koji znatno povećavaju efikasnost streljačke vatre i danju i noću.

Razvijena je i uvedena u naoružanje kamuflažna oprema nove generacije, individualna kao i pokrivke za borbena oklopna vozila, na primjer tenkove, a koja reducira veliki postotak toplinske emisije, tako da maskira i borca i borbenu tehniku baš u termovizijskom spektru.

“Vojska Srbije koristi puške “zastava” M-70 i M-21, s tim što u specijalnim jedinicama imamo njemačke “Heckler und Koch” puške G-36 i HK-416 i belgijske puške “SCAR” i niz snajperskih pušaka. Također u upotrebi, za sada u manjem obujmu, imamo i srpsku modularnu pušku M-19, koja je po nama revolucionarno rješenje, u dva kalibra 6,5 milimetara i 7,62 milimetra, s odgovarajućim dnevnim i noćnim nišanom. Ona je u serijskoj proizvodnji i očekuju se isporuke većih količina. Iskustvo iz dosadašnjih vježbi govori da je njenim uvođenjem efikasnost streljačke vatre povećana za više od 30 posto. Mi planiramo da ona postane standardna borbena puška Vojske Srbije, uključujući i kraću verziju, automat, koja je namijenjena za posade borbenih i neborbenih vozila, osoblje komandnih i komunikacijskih vozila.




Ipak, najrevolucionarniji dio je zapravo metak kalibra 6,5 milimetara jer on daje te superiorne balističke performanse, bez povećanja sile trzanja i smanjenja kontrolabilnosti oružja u rafalnoj paljbi”, ističe Miloradović.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Guliver Image

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.