Otkriveno što je točno Vlada ponudila sindikatima, koji su se sad posvađali

02.12.2019. 13:23:00

Vilim Ribić ranije danas najavio je da neće biti novog izjašnjavanja članstva o novoj Vladinoj ponudi. U barem jednom velikom sindikatu, sindikatu Preporod, s tim se ne slažu

Razgovori Vlade i sindikata nastavljaju se danas u 14.30 sati, nakon što i posljednja rudna višesatnih pregovora ove nedjelje nije rezultirala dogovorom. N1 neslužbeno doznaje da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u svim školama u Hrvatskoj.

Nova ponuda razlikuje se od one prošlotjedne, koju je sindikalno članstvo velikom većinom odbilo na referendumu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata. Podsjetimo, prosvjetarima je Vlada tada ponudila dodatke kroz granski kolektivni ugovor, i to 35 od 1. prosinca i 1% od 1. lipnja.

Ponuđen je i 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to, svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1. siječnja, 1. lipnja i 1. listopada iduće godine).

Uoči sastanka sa sindikatima koji je zakazan za danas u 14.30 sati u Banskim dvorima, sastat će se vodstvo HDZ-a. Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu.

Ribić protiv novog izjašnjavanja članstva

Vilim Ribić ranije danas najavio je da neće biti novog izjašnjavanja članstva o novoj Vladinoj ponudi. Evo kako to ovaj sindikalist objašnjava:

"Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.
Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno jer bi to produljilo štrajk", rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Dodaje da to nije bio uvjet Vlade, već to naziva 'logikom situacije'.

"Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao", pojašnjava.

Preporod ide u referendumsko izjašnjavanje

No, čini se da nisu svi sindikati složni oko odluke da se o novoj ponudi vlade ne glasa na referendumu. U barem jednom velikom sindikatu, sindikatu Preporod, s tim se ne slažu.

"Sindikat Preporod je jedan od prvih sindikata u sustavu javnih službi koji je uveo standard propitivanja svog članstva po svim važnim pitanjima za njegov boljitak. Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova o pitanju koje se na te članove izravno odnosi, stoga ćemo na tom standardu ustrajati i dalje.

Posljedica je to naše dosljednosti i opredjeljenja da nam je, kada su u pitanju najvažnija pitanja koja se odnose na naše članove, njihova volja ispred volje tijela ili predsjednika sindikata. Izjašnjavanjem naših kolegica i kolega, mi u Sindikatu Preporod, najvećem sindikatu na području naše županije, pokazujemo svoju dosljednost i demokratičnost, a u daljnjem nastavku pregovora i sudjelovanjem u štrajku borbenost i ustrajnost u nastojanju da izborimo plaće primjerene složenosti i važnosti posla koji obavljamo", kazao je za Dubrovački vjesnik Antun Vidak iz sindikata Preporod.

Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je za N1 kako taj sindikat ide u referendumsko izjašnjavanje. Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, kazao nam je Stipić.

Izvor: Portal Novilist.hr/Foto Davor Kovačević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.