OTKRIVENO ZAŠTO SU RUSI PUSTILI PREBEGA: Njega i još 215 boraca su zamijenili za ovog čovjeka

22.09.2022. 12:14:00

Urazmjeni zarobljenika, Rusija je oslobodila 215 ukrajinskih i stranih državljana, uključujući borce koji su vodili obranu željezare Azovstal u Mariupolju. Ukrajinci su oslobodili 55 zatvorenika među kojima je i Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski zastupnik i saveznik Vladimira Putina. Kako je otkrio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Medvedčuk je zamijenjen za 200 ljudi.

Viktor Medvedčuk (67) je političar i bogati ukrajinski poduzetnik koji slovi za osobnog prijatelja ruskog predsjednika. Sredinom travnja Medvedčuk je zarobljen u Ukrajini pošto je od početka ofenzive Kremlja krajem veljače bio u bijegu.

– Ova operacija je pripremana dosta dugo. Najprije nam je ponuđen povratak 50 naših ljudi u zamjenu za jednu osobu koju drži Služba sigurnosti Ukrajine. Pričali smo. Inzistirali smo. Broj se povećao s 50 na 200. Već su u Ukrajini. Mislim da je ovo dobar rezultat – istaknuo je Zelenski, prenosi Pravda.

– Nije šteta odreći se Medvedčuka u zamjenu za prave ratnike. Prošao je sve zakonom predviđene istražne radnje. Ukrajina je od njega dobila sve što je trebalo za utvrđivanje istine u kaznenom postupku – dodao je.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor zbog veleizdaje, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Uhićen je u travnju, a tada je Zelenski predložio njegovu razmjenu za ukrajinske ratne zarobljenike koje drži Rusija, no Kremlj je odbio ponudu. Inače, ruski predsjednik Putin krsni je kum Medvedčukove kćeri.

Razmjena zarobljenika predstavlja iznenađenje s obzirom da dolazi u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju od oko 300.000 ljudi, u očitoj namjeri eskalacije rata.

Među oslobođenim Ukrajincima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade. Zelenski im se zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju.

Među stranicama su Hrvat Vjekoslav Prebeg, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.

Razmjena se pripremala uz pomoć Turske i Saudijske Arabije. Jedan od posrednika u pregovorima je bio i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji ima bliske odnose s Putinom.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.