OTMICA RYANAIRA ‘Protaševič se odjednom uznemirio, okrenuo se prema putnicima i procijedio - gotov sam!‘

24.05.2021. 12:28:00

Kada su ga bjeloruski dužnosnici izdvojili iz gomile putnika, Protašević je bio smiren. I njegovu djevojku su uhitili

Dva sata leta trebao je trajati povratak litavskih turista s odmora u Grčkoj u domovinu, no pretvorio se u noćnu moru kada je njihov Boeing 737-800, naredbom predsjednika Aleksandra Lukašenka, bio prisiljen sletjeti u Minsk.

Zrakoplov na liniji Atena-Vilnius bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litve kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer. Prepraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, no to je bila lažna uzbuna. Bjeloruski predsjednik je osobno naredio da lovac MiG-29 presretne zrakoplov, kako bi uhitili jednog od glavnih bjeloruskih oporbenih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, što je naišlo na oštru reakciju dužnosnika Europske unije, NATO-a i Sjedinjenih Država.

Bjeloruski dužnosnik postavio je novinaru Romanu Protaševiču tek jedno pitanje kada ga je izdvojio iz autobusa krcatog putnicima iz zrakoplova Ryanaira.

- Jedan dužnosnik je pokazao prst prema njemu i rekao: 'Govoriš li ruski jezik?, prepričao je jedan od putnika Saulius Danauskas.

image
Psi pretražuju prtljagu putnika
 -
image
Zrakoplov Ryanaira u Minsku
 -

- Napravili su veliku predstavu, ali bilo je jasno da je akcija bila usmjerena prema jednom čovjeku, rekao je djed, koji se vraćao s odmora u Grčkoj.

Čim su sletjeli morali su proći sigurnosnu provjeru, sve putnike su pretražili i psi, uključujući bebe.

Saulius Danauskas ističe kako je bilo jasno da je izvanredno slijetanje bilo namješteno te da nije bilo prijetnje bombom, kako su stjuardese rekle uspaničenim putnicima. Većina putnika bili su Litvanci koji također govore ruski jezik poput njega. 

Prava meta bio je Protaševič, 26-godišnji kritičar bjeloruskih vlasti koji je prošle godine izvještavao o brutalnom guđenju prosvjeda u Minsku. Od studenoga živi u Vilniusu, jer je Bjelorusija izdala za njim tjeralicu, a Litva mu dopušta boravak u njihovoj zemlji.

Kada su ga bjeloruski dužnosnici izdvojili iz gomile putnika, Protaševič je bio smiren, spreman se pomiriti sa sudbinom. 

- Kada je pilot objavio da ćemo sletjeti u Minsku, Potrašević se uznemirio, izvukao računalo i govorio da je sve to zbog njega, prijetila se Monika Simkiene (40) koja je putovala s troje djece.

image
Putnici po slijetanju u Vilnius
 Petras Malukas/AFP

- On se samo okrenuo prema drugim putnicima koji su razgovarali s njim i rekao da mu prijeti smrtna kazna.

Kako piše Bloomberg, zasad nema odgovora na pitanje je li Lukašenko otmicu zrakoplova izveo uz odobravanje ruskog čelnika Vladimira Putina.

Unatoč navodnoj opasnosti, putnici s kojima su razgovarali novinari Bloomberga tvrdili su da 50-ak policajaca koji su ih pregledavali nisu se žurili s provjerom.

-Sve se događalo u staroj maniri Sovjetskog saveza. Nikoga nije bilo briga traje li još uvijek pandemija. Bilo je vrlo neugodno.

Provjera putnika trajala je dva i pol sata, a za to vrijeme nitko putnicima nije ponudio vodu niti su smjeli otići na toalet ili telefonirati.

Monika Sikiene (40), čija je najmlađa kći bila u dječjim kolicima, tužno je primijetila da njihove nedaće nisu ništa u usporedbi s onim što čeka uhićenog novinara.

Drama koja se odvijala u zrakoplovu i zračnoj luci bila je šok za Francuza Artura Sixa (25) koji radi na Euronext burzi.

- Nisam imao pojma kakva je situacija u Bjelorusiji nakon raspada SSSR-a, nakon ovoga sam shatio da je to diktatura.

Prema tvrdnjama litavske vlade, još najmanje četiri osobe nisu se vratile u zrakoplov.

image
Vilnius
 Petras Malukas/AFP
image
 Petras Malukas

Među njima je i Sofija Sapega (23), djevojka uhićenog novinara, što je potvrdilo Bjelorusko sveučilište u Vilniusu (EHU) čiji je ona student.

Riječ je o privatnom bjeloruskom sveučilištu čiji je rad zabranjen u Bjelorusiji pa se 2004. preselilo u susjednu Litvu.

Glasnogovornik sveučilišta dodao je da su Sapega i Protaševič zajedno bili na godišnjem odmoru u Grčkoj.

Litvanski putnik, koji je rekao da se zove Mantas, izvijestio je da "kad je avion preusmjeren, Protaševič je otvorio gornji ormarić, izvukao prijenosno računalo i telefon i dao ih ženskoj suputnici".

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.