OTOČANI FEŠTALI OSLOBOĐENJE VISA I LASTOVA: Na današnji dan, ratna mornarica JNA povukla se s hrvatskih otoka kojima godinama nitko nije smio ni blizu

24.05.2021. 15:08:00

Jugoslavenska ratna mornarica je 24. svibnja 1992. počela napuštati otoke Vis i Lastovo i potpuno se povukla sedam dana kasnije.

Tako je došao kraj desetljećima izolacija dvaju najudaljenijih hrvatskih otoka kojima godinama nitko nije mogao pristupiti.

Nakon poraza Jugoslavenske ratne mornarice u bitci za Šibenik u rujnu i poslije u bitci u Splitskom i Korčulanskom kanalu u listopadu 1991. položaj okupatorske vojske na otocima bio je vojnički neodrživ jer im je logistička opskrba bila otežana, a JNA je trpjela neuspjehe u napadima na Dubrovnik.

Jugoslavenska ratna mornarica povukla se u Boku kotorsku, a odlazak posljednjeg vojnika s Visa i Lastova, otočani su proslavili općim narodnim veseljem, sirenama i dugom zvonjavom.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: Dnevno.hr/foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.