Otvoreno Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku

11.12.2019. 15:08:00

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga  (Multinational special aviation training centre – MSAP TC) svečano je otvoreno u srijedu u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec, ministar obrane Mađarske Tibor Benko, pomoćnik Glavnog tajnika NATO Saveza Camille Grand, zapovjednik NATO Zapovjedništva specijalnih operacija general Eric P. Wendt te drugi brojni visoki uzvanici. Također, svečanosti su prisustvovali i načelnici glavnih stožera oružanih snaga Republike Bugarske, Republike Slovenije i Mađarske.

Cilj MSAP-a je obučiti posade višenamjenskog helikoptera određene za specijalne zračne operacije, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a.

Obuka će se provoditi po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici rezultirati povećanjem interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO standarda.

Krstičević: MSAP ima potencijal postati novi NATO centar izvrsnosti

U toj je prigodi ministar Krstičević kazao kako je otvorenje Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga MSAP vrlo značajan dan za Hrvatsku vojsku.

"MSAP je prvo međunarodno tijelo NATO-a koje ima potencijal postati novi NATO centar izvrsnosti. Ovo je potvrda Hrvatske kao vjerodostojne NATO članice", poručuje ministar obrane Damir Krstičević.

Krstičević: Ponosan sam što će se upravo u Hrvatskoj, u Zemuniku obučavati najbolji piloti za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga

"Ono što je ključno, od danas Hrvatska više nije sama, gradimo nove sposobnosti značajne za našu državu, za Hrvatsku vojsku, za NATO i ono što je još važnije, gradimo budućnost zajedno s našim partnerima i saveznicima. Ponosan sam što će se upravo u Hrvatskoj, u Zemuniku obučavati najbolji piloti za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga", rekao je ministar Krstičević dodavši kako je današnja prikazana vježba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga pokazala svu moć i snagu Hrvatske vojske.

"Naša Hrvatska vojska danas je još jednom pokazala svoju vrhunsku spremnost, svoju uvježbanost i pokazala je koliko je respektabilna", zaključuje Krstičević.

Šundov: MSAP-om se stvaraju uvjeti za obukom u vrlo složenim različitim uvjetima

General Šundov naglasio je kako se uspostavom MSAP-a stvaraju uvjeti za obukom u vrlo složenim različitim uvjetima, koji će omogućiti dostizanje zacrtanih Ciljeva sposobnosti svake od zemalja koje doprinose MSAP-u. Dodatni benefit je, ističe načelnik, svakako i jačanje interoperabilnosti između oružanih snaga.

"Preuzimanjem Ciljeva sposobnosti Special Operations Air Task Unit  i Personel Recovery Hrvatska je bila svjesna implicitnih obveza, ali i vrijednosti koje te sposobnosti donose Hrvatskoj vojsci i dodatnih sposobnosti poput borbenog traganja i spašavanja. S obzirom da Republika Bugarska, Mađarska i Republika Slovenija imaju iste ciljeve sposobnosti pokrenuta je inicijativa o otvaranju zajedničkog središta za obuku specijalnih zračnih snaga", objasnio je Šundov.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a: Razvojem sposobnosti specijalnih zračnih snaga pokazujemo svu NATO-ovu mogućnost razvoja novih vojnih sposobnosti

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Camille Grand istaknuo je kako je vrlo važno razumjeti promjene koje su se dogodile u sigurnosnom okruženju u posljednjih nekoliko godina te kako je shodno istima, potrebno uložiti znanja, vještine i sposobnosti. Naglasio je kako je upravo zato prepoznata važnost razvoja sposobnosti specijalnih zračnih snaga te kako ista dokazuje NATO-ovu sposobnost razvoja novih znanja i vještina.

Zapovjednik NATO zapovjedništva za specijalne operacije: Hvala Hrvatskoj vojsci na znanju i vještinama koje prenosi i donosi u misije i operacije

U ovoj prigodi, zapovjednik NATO Zapovjedništva za specijalne operacije Eric P. Wendt zahvalio je Hrvatskoj vojsci na svom znanju i vještinama koje prenosi i donosi u misije i operacije u kojima sudjeluje. Istaknuo je kako je Republika Hrvatska sjajan domaćin jednog ovakvog središta te kako je isto izvrstan preduvjet za daljnji razvoj NATO- sposobnosti i kapaciteta.

Ministri Bugarske, Slovenije i Mađarske poručili: Vjerujemo u sjajnu budućnost MSAP-a

Ministri obrane Bugarske, Slovenije i Mađarske zahvalili su kolegi, ministru obrane Damiru Krstičeviću na domaćinstvu i poručili kako su uvjereni u sjajnu budućnost novog Međunarodnog središta čije je sjedište upravo u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov kazao je kako je riječ o sposobnosti koju je nužno razvijati te kako će ovo Međunarodno središte uvelike pomoći i u razvoju i jačanju nacionalnih i na kraju, sposobnosti i kapaciteta NATO Saveza.

Također, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec slaže se kako je zajednički rad i razmjena iskustava ključna za razvoj NATO Saveza i kako je rekao, zadovoljan je zbog realizacije ove ideje te vjeruje u buduću uspješnu suradnju.

Ministar obrane Mađarske Tibor Benko u svom je obraćanju kazao kako je za razumijevanje potrebe uspostavljanja MSAP-a potrebno pogledati i u prošlost jer se upravo na temelju naučenih lekcija iz prošlosti, a s obzirom na sigurnosno okruženje u kojem danas živimo te novih izazova koje isto podrazumijeva, odlučilo na uspostavljanje jednog ovakvog Središta.

Izvedena pokazna vježba HRZ-a i Zapovjedništva specijalnih snaga

U sklopu svečanog otvorenja Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga proveli su vježbu koja prikazuje infiltraciju u terorističku ćeliju. Vježba je završila demonstracijom sposobnosti „vehicle interdiction“ s dva helikoptera Mi-171Sh uz „overwatch“ s dva helikoptera OH-58D.

Izvor: bl/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.