OTVORENO PISMO MINISTRU HRVATSKIH BRANITELJA

10.11.2021. 15:42:00

OTVORENO PISMO MINISTRU HRVATSKIH BRANITELJA

Poštovani gospodine ministre,

26. listopada 2021. g. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je periodičnu publikaciju „ Pokazatelji zdravstvenog stanja i korištenja zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – stanje 2020. godine. „
Prema tim podatcima u 2020. godini umrlo je 5.686 hrvatskih branitelja ili prosječno svaki dan umiralo je 16 hrvatskih branitelja.

Gospodine ministre, svaki dan u 2020. g. umro je jedan vod hrvatskih branitelja !
Svaki treći hrvatski branitelj umro je od raznih oblika novotvorina ( 1997 ) !
Prema Izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2020. godini, u Hrvatskoj u dobi od 0-64 godine života umrlo je 6.130 muškaraca, od kojih je bilo 3.020 hrvatskih branitelja ud dobi od 40-64 godine života !

Svaki drugi umrli muškarac u dobi do 64 godine života bio je hrvatski branitelj !
Zbog tih alarmantnih podataka , uvedeni su krajem 2016. g. preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje.

Od samog početka ukazivano je kako pregledi nisu dobro organizirani( nisu povezani u slijedu ni vremenski ni po mjestu obavljanja) a posebno je upitna kvaliteta tih pregleda, što se jako vidi u prevelikom nesrazmjeru između broja onih kojima je procijenjen rizik od obolijevanja i broja stvarno oboljelih.

Prema podatcima iz publikacije HZJZ od 2016. g. do 1. listopada 2021. g. pregledano je samo 60.666 , u prvih devet mjeseci 2021. g. samo 4.303 hrvatska branitelja !
Od pregledanih 60.666 hrvatskih branitelja sumnja na razne oblike novotvorina utvrđena je samo kod 988 hrvatskih branitelja, dok je u navedenom periodu od raznih oblika novotvorina umrlo deset puta više hrvatskih branitelja ( 9.089 ) ! To jasno upućuje da su navedeni pregledi površni i nedostatni.

Kad bi pribrojali i umrle u 2021. g. za koje nemamo podatke, broj bi bio za par tisuća veći.
Uvidjevši problematiku, prof. dr. sc. Andrija Hebrang predlaže da se sistematski pregledi obavljaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da liječnik primarne zaštite upućuje hrvatskog branitelja na specijalističke preglede i dijagnostiku.

Prof. Hebrang također predlaže i da se u dijagnostiku za Hrvatske branitelje uvedu tumorski markeri za određivanje tumora abdomena i prostate i niskodozni CT za karcinome pluća., što je neophodno za bolju dijagnostiku a samim tim i manji broj obolijevanja s tragičnim ishodom.

Gospodine ministre, vidljivo je kako je kroz proteklih pet godina veoma mali broj hrvatskih branitelja pristupio preventivnom sistematskom pregledu, da se smrtnost hrvatskih branitelja nije smanjila nego povećala za 41 % ( kad uračunamo 2021. bit će i veća ), i da je dijagnostika za rano otkrivanje raka nedostatna. Drugim riječima, ovi i ovakvi preventivni pregledi ne služe svrsi.

Potrebno je nešto mijenjati u brizi za zdravstveno stanje hrvatskih branitelja, i to odmah !
Hrvatski branitelji nemaju vremena za čekanje jer je doslovno svaki dan bitan za njihovo zdravlje i život.

Tražimo od Ministarstva hrvatskih branitelja, kao najodgovornije institucije zadužene za hrvatske branitelje, da se odmah pokrene i u suradnji s liječnicima poboljša i ubrza preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja i omogući svakom od njih što hitnije bavljanje takvog preventivnog sistematskog pregleda.

Za kraj citirat ću našeg generala Janka Bobetka „ Hrvatska država polaže ispit na tome koliko će se brinuti o svojim braniteljima, stoji u priopćenju koje je potpisao,

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE -PHR

Tomislav Čolak

 

Izvor: Braniteljski portal /Foto:Fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.