OVAJ BRANITELJ IMA POSEBNU MISIJU! Snimio spot: ‘Želim vratiti domoljubne pjesme na scenu’ (VIDEO)

04.05.2023. 15:39:00

Udruga Braniteljski centar za društveni razvoj osnovana je 19. svibnja 2014. godine čiji je primarni cilj uključivanje braniteljske populacije u sve aktivnosti društva i zajednice, no ništa manje im nije bitna promicanje jednakosti i ravnopravnosti spolova, borba protiv nasilja i diskriminacije, razvoj demokratske političke kulture, zaštita, briga i izobrazba djece i mladih uz njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, promicanje zaštite prirode i okoliša i slično.

“Ulaskom u školski kurikulum, želimo potaknuti nove generacije da pronađu inspiraciju u hrvatskoj povijesti, osobito u Domovinskom ratu te kroz neki oblik umjetnosti (glumu, ples, pisanje, slikanje, poeziju i drugo) izraze svoju emociju i talente koji bi im pomogli u njihovim budućim profesijama”, kaže hrvatski branitelj iz ove ambiciozne udruge, Srećko Karić.

Foto: Privatna arhiva
Suradnja sa školama

Naime, udruga BCDR zajedno sa učenicima srednjih škola kreira sadržaj posvećen novijoj hrvatskoj povijesti s domoljubnom tematikom.

“Pjesma ‘Pusti majko svoga sina’ u izvedbi Porinom nagrađivane Blanke Došen te mojoj pratnji, nastala je kao dio obrazovno – kulturno umjetničkog projekta ‘Priča o školskoj torbi’. Uvijek razmišljam o širem kontekstu, tako za mene nikad pjesma nije samo pjesma. Osim pjesme, postoji kratka kazališna predstava, monolog, kratki film uz još nekoliko glazbenih brojeva, što sve tvori jednu cjelinu. Za sam kraj, snimamo dokumentarni film o čitavoj priči. Projekt je posvećen Domovinskom ratu ali okrenut mladima sa kojima zajedno kreiramo priču, oni su aktivni sudionici. Tako da se ne bavimo traumom, nego otpornosti, pogledom u budućnost i zajedničkim interesima”, kaže Karić.

Dok je skladao pjesmu, kaže, u glavi mu je bila pjesma “Moja Domovina”:

“Žanr domoljubnih pjesama je zapostavljen”

“Po mom mišljenju, to je jedna od najljepših hrvatskih domoljubnih skladbi. Taj žanr je zapravo zapostavljen i htio sam da upotpunimo tu rupu jednom univerzalnom skladbom. Publika koja bi slušala ovakav žanr možda više i ne postoji, ali vrijedilo je pokušati jer time štitimo i hrvatske temelje, a namjera je krajnje iskrena i iz srca.”

Demo skladbu je, kaže, poslao prijatelju Goranu Đurkoviću, bubnjaru i aranžeru benda Vigor, a priči se pridružila Blanka Došen.

“To je glazbenica čije je ime itekako poznato među poklonicima tamburaške glazbe, a za najbolji album tamburaške folklorne glazbe nagrađena je Porinom. Poznata pjesnikinja Iva Čuvalo dodatno je doradila dijelove teksta prema Blankinom vokalu i tako smo svi zajedno krenuli u projekt te snimili i glazbeni spot.”

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.