Ovaj stranac za Hrvatsku je dao sve, a nitko mu nije zahvalio: Sada je dobio poklon i ostao ‘paf’

27.12.2023. 15:44:00

Tijekom Domovinskog rata oko tisuću stranaca iz preko 40 različitih zemalja pohrlilo je u Hrvatsku kako bi se pridružili oružanim snagama u obrani civila od srpske agresije. Najmanje sto ih je ubijeno i oko 300 ranjeno.

“Umjesto da dobiju zahvalnicu i ista prava kao i njihova hrvatska braća po oružju, demobilizirani su i prebačeni preko granice”, kaže nam Michael Misch, jedan od stranaca koji ’91. uopće nije imao dvojbe oko toga na čiju stranu stati. Ipak, otkriva, tridesetak ih je ostalo u Hrvatskoj i započelo novi život u zemlji za koju su se borili, a među njima i on.

Foto: Privatna arhiva

Bornin podcast i upornost Šulja doveli do istine o stranim herojima

“Dugi niz godina bili smo zaboravljeni, no zahvaljujući povjesničaru Tomislavu Šulju iz Hrvatskog centra za dokumentaciju Domovinskog rata RH i povjesničaru Borni Mariniću tema o stranim dragovoljcima je oživljena i počela se stručno dokumentirati. Osim poznatog dokumentarca Dražena Hrženjaka koji je u New Yorku, Rimu i Indiji nagrađen za najbolji strani dokumentarac, Borna Marinić autor je podcasta ‘Gdje si bio ’91.’ u kojem sam i ja bio gost. Tom sam prilikom govorio o svojim ratnim iskustvima od 1991.-1996. godine na području Karlovca i Posavine.” 

Ovaj je podcast, kaže Misch, izazvao veliku pozornost javnosti i donacije stranim dragovoljcima koji su iz rata izašli kao teški invalidi: “Darko Baotić iz Frankfurta donirao je električna invalidska kolica za Britanca Nigela Balchina koji živi u Krapini, a koji je teško ranjen tenkovskom granatom. Meni su osobno u znak zahvale Marko i njegov sin iz Šaka Detailing & Airbrush oslikali automobil.”

Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata
“Vlas nije svjesna, ali mi jesmo. Hvala strancima!”

Crtež na automobilu inspiriran je norveškom sagom u kojoj poginuli vikinški ratnik na obali čeka čamac s brodom koji ga vodi u dvorane Walhalle, gdje će hrabro s braćom po oružju slaviti uz med i vino. Marko i njegov sin su nakon odgledanog podcasta izjavili da su tek tada shvatili doprinos stranih dragovoljaca, ali i nekorektan tretman hrvatskih vlasti prema njima.

Foto: Privatna arhiva

“Ako vlast nije svjesna što su učinili za ovu državu, mi, narod, jesmo. Hvala svim strancima”, kažu iz Šaka Detailing & Airbrush.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.