Ovakav helikopter srušio se kod Drniša? Opremljen je superoružjem, a ovo mu je glavna namjena

21.06.2023. 17:45:00

Na području Pakova sela u Šibensko kninskoj županiji danas oko 12.30 se srušio vojni helikopter. O slučaju se oglasilo i mađarsko ministarstvo obrane.

“Dva helikoptera mađarskog zračnog zraka Airbus H145 obavljala su zadaće zračne obuke u zračnom prostoru Hrvatske kada se jedan o helikoptera pod trenutno nejasnim okolnostima srušio u središnjem dijelu Hrvatske”, prenosi Index.hu.

Mađarska je prije pet godina naručila 20 višenamjenskih lakih helikoptera H145 od Airbusa za svoje obrambene snage. Ovi helikopteri planirani su kao zamjena za postojeće borbeno srednje helikoptere iz sovjetske proizvodnje, poput Mi-8T, Mi-17 i Mi-24P/V.

Tri konfiguracije

Prva dva helikoptera stigla su u helikoptersku bazu Szolnok u studenom 2019., dok je posljednji helikopter s registracijskim brojem 05 odletio u Mađarsku 3. prosinca 2021. Helikopteri H145M isporučeni su Mađarskim obrambenim snagama u tri konfiguracije: 10 višenamjenskih (MP), pet za traganje i spašavanje (SAR) te pet naoružanih (LUH) verzija.

H145M helikopteri pokreću dvije plinske turbine Turbomeca Arriel 2E, koje osiguravaju snagu od 566 kW (771 KS), s mogućnošću povećanja na 657 kW (894 KS) pri polijetanju, 764 kW (1.039 KS) u hitnim situacijama te 788 kW (1.072 KS) tijekom 30 sekundi. Osim toga, helikopteri su opremljeni francuskim avionskim paketom Helionix, koji uključuje napredne avionske sustave.

Opremljeni oružanim sustavom HForce

Posebno treba istaknuti da su ovi helikopteri opremljeni oružanim sustavom HForce, razvijenim od strane Airbusa. HForce omogućuje integraciju različitog naoružanja, uključujući mitraljeze, nevođene i vođene rakete te projektile, zajedno s naprednim mogućnostima pronalaženja ciljeva i ciljanja.


Nabava H145M helikoptera predstavlja značajan korak u modernizaciji Mađarskih obrambenih snaga i poboljšanju njihovih operativnih sposobnosti u raznim misijama.

Jedna od ključnih karakteristika Airbusa H145 je njegova sposobnost prilagodbe različitim potrebama. Helikopter može primiti do devet putnika, uključujući pilota, i pruža širok spektar konfiguracija kabine. To znači da se H145 može koristiti za prijevoz putnika, kao i za specijalizirane misije, uključujući hitne medicinske intervencije, policijske operacije, potragu i spašavanje, kao i općenite operacije.

U međuvremenu, oglasilo se naš MORH, koji je za razliku od Mađara naveo da je riječ o helikopteru Griffon:

“Mađarski helikopter Griffon koji je bio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) srušio se kod Drniša – Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem. Smrtno su stradala 2 člana posade, a za trećim se još traga.”

Mađarski helikopter Griffon koji je bio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) srušio se kod Drniša – Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem. Smrtno su stradala 2 člana posade, a za trećim se još traga.

— MORH/MoD Croatia (@MORH_OSRH) June 21, 2023

 

Izvor: dnevno.hr/Foto:Youtube Screnshot

Izvorni autor: Saša Zoric

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.