Ovo je 16 'kauboja' koji će večeras u Montpellieru napasti Francuze; izbornik Hrvoje Horvat četvoricu je poslao na tribine...

12.03.2021. 19:50:00

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras od 21 sat igra prvu utakmicu kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Odmah na startu 'kauboje' čeka najteži protivnik, domaćin Francuska

Olimpijske kvalifikacije u Montpellieru Hrvatska otvara s najtežim mogućim protivnikom. Za mnoge, najboljom muškom rukometnom reprezentacijom svih vremena. Uostalom, kada jedna zemlja od 20 osvojenih medalja na velikim natjecanjima ima više od polovice zlatnih (11), onda je sve jasno. Francuska je uz sve to i domaćin turnira, tako da je to još jedan jezičac više na vagi ovih kvalifikacija.

Francuska je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Egiptu ostala bez medalje, poraženi su u borbi za broncu od Španjolske, što im se u posljednjih 20 godina dogodilo još samo jednom... Treba reći da na SP-u nije bilo njihove najveće zvijezde i jednog od najboljih igrača svih vremena Nikole Karabatića, da se već na samom startu ozlijedio sjajni golman Wesley Pardin, nešto kasnije i Timothey N'Guessan, Elohim Prandi, pa Luka Karabatić...

Izbornik Guillaume Gille je zvao samo jednog novog igrača u odnosu na sastav iz Egipta. Umjesto ozlijeđenog Romaina Lagarda, sada je tu polivalentni Aymeric Minne iz Nantesa HBC koji može igrati i lijevog i srednjeg vanjskog. Doduše, i on je imao manjih poteškoća pa je naknadno pozvan Karl Konan (Aix). Sve ostale provjerene snage su tu. Golmani su Vincent Gerard i Yann Genty (oba PSG), te Remi Desbonnet (Usam Nimes Gard). Lijevo na krilu kapetan i najstariji igrač Michele Guigou (39), te super talentirani, kao vjetar brzi Hugo Descat.

Na desnom krilu još je jedna živa legenda Luc Abalo. Uz njega su tu Valentin Porte i Yannis Lenne, oba članovi Montpelliera. Silna snaga Francuske leži na crti. Nema više Cedrica Sorhaindoa. Ali tu su gorostasi Luka Karabatić, Ludovic Fabregas i Nicolas Tournat. Sjajni napadači, ali još bolji obrambeni igrači protiv kojih ne znate što je teže, nadskočiti ih ili zaobići.

Na vanjskim pozicijama, francuski izbornik ima manjih problema na lijevoj strani jer tu je jedini pravi razarač Timothey N'Guessan. Društvo mu pravi 32-godišnji Jean-Jacques Acquevillo (Usam Nimes Gard) koji je nedavno debitirao u reprezentaciji silom prilika u Egiptu. Ali kao što smo rekli, tu može uskočiti Aymeric Minne. Na desnoj strani napada Francuska je vjerojatno najjača na svijetu. Teško je reći tko je bolji, opasniji, neugodniji - Dika Mem, Nedim Remili, Melvin Richardson ili Adrien Dipanda. Kada uz sve o znamo da su domaćini kvalifikacija, jasno je koliko teška zadaća stoji pred 'kaubojima'.

Hrvatska je u Montpellier doputovala s 20 igrača. U službeni zapisnik može ući njih 16, pa je izbornik Hrvoje Horvat morao za početak četvoricu poslati na tribinu. Nakon dugog razmišljanja i procjena tko nabolje može odgovoriti njegovim zahtjevima i zamislima u susretu s Francuskom, odlučio je da prvi susret propuste golman Mate Šunjić, kružni napadač Ilija Brozović te vanjski igrači Luka Šebetić i Halil Jaganjac. To naravno ne znači da oni neće sudjelovati u ovim kvalifikacijama. Svjetska rukometna federacija (IHF) je zbog situacije s korona virusom dopustila pet promjena tijekom sljedeća tri dana, tako da će neki od njih sasvim sigurno naći svoje mjesto u udarnom sastavu u sljedećim susretima.

Tako će ovih 16 'kauboja' napasti Francuze u Montpellieru večeras od 21 sat:

  • GOLMANI: Ivan Pešić, Marin Šego
  • KRILA: Zlatko Horvat, Manuel Štrlek, David Mandić, Ivan Čupić
  • PIVOTI: Željko Musa, Marino Marić, Krešimir Kozina
  • VANJSKI: Luka Cindrić, Marko Mamić, Igor Karačić, Domagoj Duvnjak, Ivan Martinović, Šime Ivić, Domagoj Pavlović

Izvor: tportal.hr/Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

Izvorni autor: Ivan Žurić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.