OVO JOŠ NISTE ČULI: Lažni arheolozi tri godine pljačkali grobnicu kod Varaždina; Ukrali neprocjenjive predmeti

09.12.2019. 14:51:00

Lažni arheolozi su iz grobne komore ukrali više različitih predmeta neprocjenjive vrijednosti koji predstavljaju kulturno dobro RH

Dvojica muškaraca starosti 45 i 40 godina su u periodu od 2013. do 2016. na području arheološke zone Bistričak u Jalžabetu neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na Tumulu naziva “Gomila”. O tome je javnost obavijestila PU varaždinska, a lažni arheolozi su iz grobne komore ukrali više različitih predmeta neprocjenjive vrijednosti koji predstavljaju kulturno dobro RH.

Kriminalističko istraživanje nad ovim dvojcem je završeno te je temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva provedena pretraga domova i drugih prostorija kojima su se osumnjičeni koristili pa je tamo pronađeno više desetaka raznih predmeta nalik na arheološke nalaze. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu za kaznena djela nedopušteno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra i teška krađa

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.