Ovo su najljepše vojnikinje na svijetu: I Hrvatska se ima čime pohvaliti

28.09.2024. 10:27:00

Obzirom da u Hrvatskoj vojsci kronično nedostaje vojnika, MORH čini sve kako bi mlade Hrvate privukao u svoje redove. Uz poboljšane uvjete i bolje plaće, povećani interes za zvanje vojnika se uistinu i dogodio, a posebno je zanimljiv nemali odaziv djevojaka u ovu službu.

Iako je u neka davna vremena bilo nezamislivo vidjeti djevojku u maskirnoj odori, čizmama i s oružjem u rukama, danas brojne žene odabiru vojnička zanimanja i u njima su se pokazale više nego uspješne.

Lijepe, ali prvenstveno spretne i stručne

Povijesno gledano, vojnikinje su često bile marginalizirane i podcijenjene. U prošlosti je takva priroda vojske rezultirala nedostatkom uključivosti i poštivanja različitih. Promicanje ravnopravnosti također je potaknulo više suradničkog vojnog okruženja.

U Hrvatskoj vojsci ne postoje disproporcije. Spol ne određuje sposobnost za vojnu službu, pojedinci se ocjenjuju isključivo na temelju njihovog učinka, fizičke snage i kvalifikacija. Hrvatska javnost nerijetko ostane oduševljena ljepotom hrvatskih vojnikinja, no na njih se u našoj zemlji gleda isključivo kao na izvrsno obučene pripadnice HV-a, bez ikakvih konotacija vezanih uz spol ili javno komentiranje njihova izgleda.

U samim počecima ulaska žena u vojne redove, mjesta su im bila zajamčena u logistici i sličnim “pozadinskim” zadaćama, no vremenom su pripadnice nježnijeg spola pokazale da se jako dobro nose i sa “prvom crtom” na kojoj se odvijaju bliske borbe.

Ruska vojnikinja Elena Deligoiz/Foto: Screenshot
Nerijetko izgledom plijene pažnju

Unatoč iznimno teškim uvjetima, iscrpljujućim obukama, vježbama i treninzima kao i po život opasnim zadaćama koje odrađuju po zaraćenim područjima diljem svijeta, brojne vojnikinje svojim izgledom plijene pažnju, a nerijetke su i liste koje vojnikinje kategoriziraju po ljepoti.

U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena (što je oko pet posto ukupnog broja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata), poginulo ih je 127, a njih 1113 su postale trajni invalidi. Tako se može reći da Hrvatska ima tradiciju žena-ratnica jer su OSRH i danas prepune djevojaka, no ne i njihovu kategorizaciju po ljepoti koja je u svijetu uobičajena stvar.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.