PANIKA U PFIZERU: Ukraden veliki broj povjerljivih dokumenata o cjepivu!

25.11.2021. 18:03:00

“Pfizer” je tužio dugogodišnju zaposlenicu zbog navodne krađe “velikog broja” poverljivih dokumenata, uključujući i one povezane s cjepivom protiv Covida-19, piše Forbes.

U tužbi koja je podnesena u utorak u saveznom sudu u San Diegu, “Pfizer” je naveo da je riječ o jednoj od suradnica direktora za statistiku, Chun Xiao Li, koja je prenijela preko 12.000 datoteka na svoje osobne uređaje s prijenosnog računala tvrtke bez dopuštenja.

Ona je time prekršila svoj ugovor o poverljivosti. “Zbog velikog broja dokumenata koje je gospođa Lee nezakonito prisvojila, ‘Pfizer’ tek treba utvrditi obim poslovnih tajni i povjerljivih informacija koje ona posjeduje“, priopćila je kompanija.

U Pfizeru vjeruju da je Lee u zamjenu za dokumente ponuđen posao u jednom od njegovih konkurenata—Xencor Inc., biofarmaceutskoj tvrtki. Ona je nedavno dala otkaz u Pfizeru, gdje je radila 15 godina, i prešla u Xencor.

Pfizer tvrdi da Lee još uvijek posjeduje prijenosno računalo koje sadrži dokumente “potencijalno povezane s brojnim Pfizerovim cjepivima, lijekovima i drugim inovacijama”, a pritužba se posebno fokusira na informacije koje ona navodno ima u vezi s cjepivom Covid-19 i monoklonskim antitijelima.

Tvrtka za lijekove tvrdi da ju je Lee pokušala zavarati predavanjem pogrešnog, zamjenskog prijenosnog računala kada su je suočili s tim problemom. Kažu i kako ih je više puta pokušala obmanuti oko toga što je uzela, kako je to uzela, kad i zašto je to učinila i gdje se nalaze ukradeni podaci. Također tvrde da je pokušavala prikriti sve tragove krađe dokumenata.
Američki okružni sudac naredio je privremenu blokadu u utorak, zabranjujući Lee korištenje bilo koje Pfizerove poslovne tajne, navodi Reuters.

Navodni ukradeni materijali uključuju “priručnik” od 24. rujna koji sadrži interne procejne i preporuke o “Pfizerovom” cjepivu protiv koronavirusa, zatim detalje Pfizerovog poslovnog odnos s njemačkim partnerom za cjepiva, kao i dokumente povezane s antitijelima protiv raka.

Iz Pfizera navode da im tijekom cijele prošle godine konkurencija pokušava preoteti zaposlenike.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:EPA/JASON SZENES

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.