PAO JE POTPIS! Hrvatskoj idu milijuni eura iz Fonda solidarnosti! ‘Prvih 40 milijuna avansa će biti uplaćeno u proračun uskoro!’

30.10.2021. 13:48:00

DOBRE VIJESTI

Sada je i službeno, Europska komisija prihvatila je odluku da se Hrvatskoj odobri 319 milijuna eura bespovratne pomoći za sanaciju šteta od potresa na Baniji.

Najavio je to još jučer premijer Andrej Plenković koji je izjavio kako raspolaže informacijom da je odluka već donesena.

“Hrvatskoj će biti dodijeljeno 319 milijuna eura za sanaciju šteta od potresa na Banovini, a oko 40 milijuna eura avansa će biti uplaćeno u proračun uskoro. Ukupno milijarda eura bespovratnih sredstava za Zagreb i Banovinu za sanaciju štete od potresa”, pohvalio se Plenković.

Procijenjena šteta iznosi 5,5 milijardi eura

Ova odluka u potpunosti je sukladna željama vlade. Naime, još se u ožujku Hrvatska, na temelju procijenjene vrijednosti, prijavila za doprinos iz Europskog fonda solidarnosti u visini 319,19 milijuna eura, kako je na sjednici Vlade izvijestila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Inače, šteta koja je nastala nakon potresa procijenjuje se ukupno na 5,5 milijardi eura, što predstavlja 10,2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske.  Sredstva iz Fonda namijenjena su i čišćenju područja pogođenog katastrofom, uključujući područja prirode, u skladu s pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje okoliša da se izbjegnu neposredni učinci erozije tla.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Izvorni autor: Daniel Radman/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.