Papa Franjo: Na ovaj radostan Božić, neka donese svoju blagost svima i rasvijetli tminu ovoga svijeta

25.12.2019. 17:59:00

Papa Franjo pozvao je u srijedu svijet da dopusti da svjetlo Božića probije “tminu u ljudskim srcima” koja dovodi do vjerskih progona, socijalne nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata.

U svojoj božićnoj poruci “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu), 83-godišnji Papa pozvao je na mir u Svetoj zemlji, Siriji, Libanonu, Jemenu, Iraku, Venezueli, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja kojima vladaju oružani sukobi.

Bit njegove poruke svodi se na to da promjena počinje u ljudskim srcima. “Tmina se nalazi u ljudskim srcima, ali svjetlo Krista je još veće”, rekao je Papa.

“Tmina se nalazi u osobnim, obiteljskim i društvenim odnosima, ali svjetlo Krista je veće. Tmina postoji u gospodarskim, geopolitičkim i ekološkim sukobima, ali još veće je svjetlo Krista”, rekao je.

Papa je upozorio na progone kršćana u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji, zamolivši Boga da utješi one koji pate zbog svoje vjere.

Dio poruke posvetio je i patnjama migranata.

“Nepravda ih prisiljava da prelaze pustinje i mora koja se pretvaraju u groblja. Nepravda ih prisiljava da trpe neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nehumanim kampovima”, rekao je.

“Nepravda ih tjera s mjesta gdje bi mogli imati nadu u dostojanstven život, ali umjesto toga nađu se ispred zidova ravnodušnosti”, rekao je.

No, premda u svijetu ima puno velikih problema, ne treba pokušavati ispraviti nepravde negdje daleko, istaknuo je, savjetujući ljudima da prvo pokrenu promjene u svojim vlastitim zajednicama kako bi se naposljetku iscijelili “svi članovi naše ljudske obitelji koji pate”.

“Neka Bog omekša naša često kamena i samoživa srca i učini ih kanalima svoje ljubavi. Neka donese svoj osmjeh, preko naših sirotih lica, svoj djeci svijeta; onima koji su napušteni i onima koji trpe nasilje”, kazao je.

Podcrtavajući tu poruku, pored Pape na balkonu bazilike sv. Petra bila su dvojica kardinala, Renato Martino, predsjednik emeritus vatikanskog ureda za imigraciju, i Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinja koji dijeli pomoć siromašnima i beskućnicima u Rimu.

“Preko naših slabih ruku, neka odjene one koji nemaju ništa za odjenuti, neka da kruha gladnima i izliječi bolesne”, kazao je Papa, dodajući da pružanjem prijateljstva svatko može biti blizak starijima, usamljenima, migrantima i marginaliziranima.

“Na ovaj radostan Božić, neka donese svoju blagost svima i rasvijetli tminu ovoga svijeta”, zaključio je Papa.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.