Papa pozvao Iračane na mir: "Oružje treba šutjeti"

06.03.2021. 21:33:00

Na početku svog četverodnevnog putovanja u Irak, papa Franjo je pozvao  stanovništvo krizne zemlje na mir i "bratski suživot". Učinkovit postupak obnove moguć je samo ako se unatoč svim razlikama na čovjeka gleda kao "člana jedne ljudske obitelji", upozorio je u petak Papa u Bagdadu. Papa Franjo je naglasio da je bilo "dovoljno nasilja, ekstremizma, i netrpeljivosti": "Oružje treba šutjeti!" U govoru predstavnicima politike i civilnog društva, u predsjedničkoj palači, poglavar Katoličke crkve pohvalio je raznolikost Iraka. Govorio je o "kolijevci civilizacije", koja je preko zajedničkog pretka Abrahama usko povezala Židove, kršćane i muslimane. Razne religije, kulture i etničke skupine "vrijedan su resurs" star tisućama godina,  a ne prepreka. I na kraju, ali ne najmanje važno, prisutnost kršćana je „bogata baština“ koju treba sačuvati. Prema Papi, skladan suživot ne funkcionira bez strpljivog i iskrenog dijaloga. A skladan život se postiže "pravdom i poštivanjem zakona". To nije lak zadatak. Nakon krvavih prosvjeda 2019./2020., Irak je mučen godinama rata, terora i pobuna. Međutim, iznova i iznova dolazi do nasilja,  također između vjerskih zajednica u regiji. Posljedice pandemije korone također imaju negativan utjecaj. Broj infekcija u posljednje se vrijeme znatno povećao. Papa Franjo je apelirao na sve odgovorne da "prevladaju svoje rivalstvo i razlike". Nitko se ne smije osjećati kao građanin drugog reda. Sveta Stolica se ne umara raditi na zaštiti, poštovanju i priznanju svih vjerskih zajednica. Jer istinsko učenje religije je prije svega poziv na mir. Božje ime se ni na koji način ne može opravdati ubojstvom, terorom i ugnjetavanjem.

"Hodočasnici mira" i "Pokajnici"

Došao sam kao "hodočasnik mira" i "pokornik", naglasio je Papa pred okupljenim političarima i diplomatima. Kao takav, molim "Nebo i moju braću i sestre za oprost za toliko razaranja i okrutnosti" tijekom godina. Ratovi, "pošast terorizma" i fundamentalistički sektaški sukobi donijeli su u Irak "smrt, razaranje i ruševine". Papa Franjo je kao primjer istaknuo sudbinu Jezida: "nevine žrtve besmislenog i neljudskog barbarstva, koje su progonili i ubijali zbog njihove vjerske pripadnosti i čiji su identitet i opstanak i sami bili ugroženi". Sada je vrijeme da pružimo više prostora onima koji rade na pomirenju. „Neka mirotvorci, graditelji mira, kažu svoje!“, zatražio je 84-godišnji Papa. Međunarodna zajednica u tome mora odigrati važnu ulogu. Prema papi Franji, iračka vlada trebala bi nastojati poboljšati obrazovne mogućnosti stanovništva. Uz to, potrebne su učinkovite mjere protiv siromaštva i nezaposlenosti kako bi svatko mogao voditi dostojanstveni život. "Duh bratske solidarnosti" može djelovati samo ako se bori protiv korupcije, zlouporabe moći i ilegalnosti.

Predsjednik Iraka: "Orijent se ne može zamisliti bez kršćana"

Neposredno prije svog govora, papa Franjo se susreo s predsjednikom Iraka Barhamom Salihom. Prisutnost najvišeg predstavnika Katoličke crkve ispunjava Iračane ponosom, rekao je predsjednik Salih tijekom pozdrava, i zahvalio Papi na "povijesnom posjetu". Također se založio za vjersku toleranciju, i objavio rat terorizmu i ekstremizmu. Kršćani Iraka pretrpjeti su veliku štetu. Ali oni su potrebni da od Iraka naprave "mjesto harmonije". Prema predsjedniku Iraka, Orijent je "nezamisliv" bez kršćana. Iseljavanje kršćana, imalo je, između ostalog, "pogubne posljedice" na vrijednosti pluralizma i tolerancije. Stoga se predsjednik Iraka nada da će se mnogi emigranti i raseljene osobe vratiti. To zahtijeva sigurnost u regiji, ali i energičnu predanost gospodarskoj stabilnosti.

Bagdad, 5. ožujka 2021. (KAP)

 

Tematski paket Kathpress sa svim trenutnim izvješćima i izvještajima o posjetu pape Franje Iraku dostupan je na: www.kathpress.at/papstimirak

 

Preveo i za objavu pripremio: Marko Štrok

Izvorni autor: PRIPREMIO: Marko Štrok/PDN/Foto:Ahmad Al-Rubaye/AFP Via Getty Images

Autor: