Papa primio Milanovića: Objavljeno o čemu su razgovarali i što mu je predsjednik darovao

15.11.2021. 17:21:00

Predsjednik Milanović donio je Papi na dar Misal kneza Novaka iz XIV stoljeća

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, došao je u ponedjeljak u 10 sati u službeni posjet Svetoj Stolici.

U tom sklopu ga je u privatnu audijenciju primio poglavar Katoličke crkve papa Frane, a zatim se Predsjednik sastao s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, kojemu je Milanović iznio razloge zašto Hrvatska već nekoliko mjeseci nema veleposlanika pri Svetoj Stolici.

image

Zoran Milanović s Papom, Vatikan

 © Vatican Media
image

Zoran Milanović, Sanja Musić Milanović i Papa Franjo

 Divisione Produzione Fotografica
image

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović

 Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Glavne teme razgovora bile su stanje u svijetu suočenome s izazovima miru i napretku, od pandemije covida do klimatske krize. Razgovaralo se i o političkom stanju u hrvatskom okružju, s osobitom pozornošću na odnose u Bosni i Hercegovini.

image

Zoran Milanović i Papa Franjo

 Vatican Media/press Office/vatic/Zuma Press/Profimedia
image

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović u Vatikanu

 Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Razgovarajući kasnije s novinarima, predsjednik Milanović je objasnio da je podržao zahtjev hrvatskog etnosa u Bosni i Hercegovini da sam bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. To, kako je Milanović objasnio novinarima, pokazuje da je Hrvatima još stalo do Bosne i Hercegovini.

image

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović u Vatikanu

 Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

"Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima."

Milanović je dgovorio novinarima da nije bilo riječi o kanonizaciji bl. Stepinca. S druge strane, kazao je da iz Međugorja treba ukloniti komercijalizaciju te da bi bilo dobro da Gospe ne govori svaki dan.

image

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović u Vatikanu

 Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Odgovarajući na još neka pitanja nekih hrvatskih novinara Milanović je u poznatom stilu ponovio i djelimice zaoštrio svoje poznate stavove o imenovanju ambasadorâ, o Banožiću, PlenkovićuStieru i čak o Batarelu. Više o tome možete doznati ovdje.

Nakon posjeta Vatikanu Milanović je otišao na drugu stranu Tibra, u Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima, gdje su ga ugostili rektor don Marko Đurin i hrvatski studenti katoličkih sveučilišta u Rimu.

Milanovićev dar Papi

Predsjednik Milanović donio je Papi na dar Misal kneza Novaka iz XIV stoljeća. To je misal rimskog obreda, pisan hrvatskom uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. To je bio zavjetni dar Novaka Disislavića crkvi namijenjenoj za njegov ukop.

Misal je svjedočanstvo da se crkva u hrvatskim zemljama, zahvaljujući apostolatu sv. Ćirila i Metoda, kontinuirano služila narodnim jezikom i prije Drugoga vatikanskoga općeg sabora.

Papa je hrvatskom predsjedniku darovao zbirku svojih spisa i mozaik s temom berbe u vinogradu, što aludira na rad u vinogradu Gospodnjemu i podsjeća na trud ljudskih ruku koje od grožđa čine vino, piće spasenja. 

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Vatican Media

Izvorni autor: Inoslav Bešker

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.