Partizanski zločin u Zrinu: Preživjeli samo pastiri

09.09.2024. 16:12:00

Na današnji dan, 9. rujna 1943. godine, dogodio se jedan od najmonstruoznijih zločina nad civilnim stanovništvom koje su počinili partizani, ovaj put nad stanovnicima malog mjesta Zrin. Bez ikakvog upozorenja, partizanske jedinice započele su napad u popodnevnim satima, unatoč činjenici da u Zrinu nije bilo prisutnih vojnih snaga tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, prenosi Dnevno.hr

Iznenadni napad i tragedija pastira

Napad je bio tako iznenadan i silovit da su mnogi mještani bili uhvaćeni nespremni, a jedini koji su izbjegli neposrednu opasnost bili su pastiri i pastirice na okolnim obroncima koji su čuvali stoku. Dok su se neki mještani pokušavali skloniti u zrinsku kulu, drugi su tražili zaklon gdje su god stigli, no većina njih nije uspjela pobjeći strašnoj sudbini.

Iako su odrasli Zrinjani s malim brojem lovačkog oružja pokušali organizirati obranu, nakon 16 sati krvavih borbi, nadmoćne partizanske snage slomile su otpor.

Ubili 213 mještana Zrina

Zločin nad Zrinjanima bio je brutalan. Ukupno 213 mještana izgubilo je život, među njima i 12 djece, od kojih je najmlađa žrtva imala tek 15 dana. Nakon pokolja, selo je opljačkano, a kuće spaljene. Dvije mjesne crkve također su nestale u plamenu, dodatno naglašavajući razmjere razaranja i barbarstva. Preživjeli stanovnici, uglavnom žene i djeca, bili su deportirani u Slavoniju, gdje su proveli ostatak rata u nehumanim uvjetima.

Zrin pod komunističkom represijom

Nakon rata, 7. veljače 1946. godine, kotarski sud u Dvoru službeno je konfiscirao svu imovinu Zrinjana, "u ime naroda". Ova imovina nikada nije vraćena, a stanovnici Zrina, kao i njihovi potomci, nastavili su trpjeti nepravdu i godinama koje su uslijedile. Strah i represija spriječili su šire govorenje o zločinu tijekom komunističke ere, no istina o Zrinu preživjela je.

Film “Zrin 1943” - svjedočanstvo o nepravdi

O ovoj strašnoj tragediji progovorila je hrvatska novinarka Nada Prkačin u svom dokumentarnom filmu “Zrin 1943”, koji je premijerno prikazan 8. rujna 2023. u Sisku, a potom i u Zagrebu. Film, snimljen povodom 80. obljetnice zločina, prikazuje stradanje Zrinjana te nepravdu koju su doživjeli i koju još uvijek trpe njihovi potomci.

“Ovaj film nije snimljen s namjerom poticanja osvete, već isključivo kao traganje za istinom i pravdom”, izjavila je autorica filma. Film ostaje trajno svjedočanstvo jednog od najtežih trenutaka u povijesti Zrina i Hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Guliver Image

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.