Pater u propovijedi koju je prenosio HRT oštro kritizirao korona mjere pa poručio: Svako naše 'da' za HDZ, i SDP, i Možemo i svim lijevima, je 'ne' za Hrvatsku

25.04.2021. 17:23:00

HRT je na prvo programu u nedjelju prenosio svetu Misu iz crkve Predragocjene Krvi Kristove iz Prozorja, mjestašca kraj Dugog Sela. Misu je vodio pater Dominik Gerbic, župnik župe Svetog Augustina Kažotića u Zagrebu na Peščenici, a os obzirom na politički obojenu propovijed, na kraju se od onog što je rečeno morala ograditi i sama javna televizija.

Kako je sam kazao, u svojoj propovijedi pojasnio je dva pojma: simulakrum i biopolitika. 

"Simulakrum je filozofski pojam i povezan je s jednim francuskim filozofom. Označava utvarnost ili privid. To je sve ono što prikriva odsutnost istine. Privid. Prevara. Vidjeli smo da smo takvu stvarnost živjeli i prije nego je nastala ova, nazovimo je tako, 'pandemijska kriza'. Živjeli smo taj privid i prije. Isus je rekao 'ja sam pastir dobri i dajem život za svoje ovce'.  Vodili smo se tiranijom zdravog razuma pa smo zaključavali crkve i gotovo ukinuli sakramente. Kod Ivana je Isus rekao da je on kruh s neba preko kojega ćemo živjeti. 'Nisam ja onaj kruh kojeg su jeli vaši oci u pustinji pa su pomrli'.

A naš zdrav razum je rekao: 'Ajde u dućan, kupi kruh i umri. A kruh nebeski - bacali ga kroz neko vrijeme'.  Korona kao kriza koja je nastala izvan crkve, potresla je crkvu do temelja i nismo se tu snašli. Izašlo je na vidjelo koliko zapravo ne vjerujemo".

"Drugi pojam je biopolitika i znači organiziranu moć političke strukture da intervenira represijom uređujući život svakog pojedinca. Državni aparat ima moć izravno ući u život pojedinaca i regulirati taj život. Pa zar to ne živimo svaki dan? Svaki dan? Politički aparat je toliko ušao u svaki segment individualnog i zajedničkog života, neprestano smo bombardirani različitim mjerama. Od nas očekuju da provodimo te mjere svaki dan, a one su jedna s drugom toliko kontradiktorne. A ipak se od nas očekuje da te kontradiktorne mjere živimo", ustvrdio je pater u svojoj propovijedi koja se prenosila na javnoj televiziji te pozvao da se napokon kaže "ne" nekim stvarima u društvu.

A onda se otvoreno osvrnuo na lokalne izbore:

"Jer većina njih kažu da su katolici, za njih vrijede ista pravila kao i za mene i za vas. A što se događa? Svako naše 'da'...reći ću to... i za HDZ, i SDP, i Možemo i svim lijevima, je 'ne' za Hrvatsku!, rekao.

Po završetku mise HRT je emitirao obavijest po kojoj stavovi patera Dominika Gerbica dijelom vezani za politički govor u propovijedi nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije pa se ograđuju od njih.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: bkk/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.