Pavle Kalinić: Da mi nismo kupili te avione, istrunuli bi im na aerodromu

30.11.2021. 10:38:00

Stručnjak za sigurnost i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić bio je gost Novog dana.

“Osobno smatram da je davno trebalo sjesti za stol i dogovoriti detalje”, govori o sukobu predsjednika Republike i ministra obrane.

“Razočaran sam, to su periferne stvari. Mi imamo vojsku od 15.000 vojnika, mi imamo premalo vojnika, što mi možemo napraviti s 15.000 vojnika u slučaju da nas netko napadne”, govori Kalinić dodajući da Hrvatskoj treba obvezni vojni rok kako bi imala odakle povući ljude u slučaju novog rata. “Ovo prepucavanje dodatno vodi urušavanju ugleda HV-a”, kaže.

“Situacija u vojarnama je loša, održavanje je nedovoljno. Ali ako želimo nešto pokrenuti, morali bismo imati vojni rok najmanje kako to ima Švicarska. Ne može vojska funkcionirati kako je nekad funkcionirala. Ne radi se o tome osjećamo li se ugroženi ili ne, nego o tome da možemo imati prirodne katastrofe i tu vam opet treba vojska. Imali smo taj nesretni potres, pogledajte koliko se napravilo od toga, što se riješilo”, govori.

“Svaki građanin bi trebao proći osnovnu obuku da može pomoći ljudima oko sebe, da može zaštititi sebe i svoju obitelj u takvim situacijama”, govori.

Detalji kupnje vojnih aviona

Kalinić kaže kako se nedovoljno zna o detaljima kupnje aviona od Francuske.

“Prije sam govorio da treba kupiti najsuvremenije. Postoji peta generacija, ali mi za to nemamo novaca. Ali, možda smo mogli kupiti 4 do 6 aviona. Kupovati zastarjelo je bacanje novaca”, kaže.

“Meni su dali informaciju da su u našoj komisiji bila dva francuska državljanina, to je dovoljno da posumnjam. Naš strateški partner je dosad bio SAD, da bi se kupio ikakav avion treba pogledati strategiju nacionalne sigurnosti. Što smo mi kupili s tim avionima, je li to avion 4. generacije? Da mi ne kupimo te avione, to bi im istrunulo na aerodromu, kao i onaj Barak koji smo htjeli kupiti. Ako želite nešto kupiti, nešto napraviti, vi morate imati strategiju”, govori Kalinić.

“Vi danas nemate 10 aviona na području bivše Jugoslavije da lete. Naši MIG-ovi su prošla svršena priča. Kad je NATO napao Srbiju, nisu MIG-ove ni dizali. Što se tiče naoružanja, mi smo izbrisani. Srpski predsjednik je izjavio da Hrvatska ne može sanjati da bude jača. Pa Hrvatska je uvijek bila jača. Nema razloga da Hrvatska i Srbija sudjeluju u bilo kakvoj utrci u naoružanju. Srbija je vojno neupotrebljiva, kao što je i Hrvatska vojno neupotrebljiva”, kaže.

Obnova nakon potresa

Govoreći o Damiru Vanđeliću kaže kako se radi o tome da je Vanđelić branitelj koji je bio i zarobljen. “Od obnove nema ništa. O čemu mi pričamo. Kad je Bandić umro, ja sam i otišao s tog mjesta. Što je obnovljeno u Zagrebu? Ništa? To je katastrofa za državu da u godinu, godinu i pol dana nije ništa uspjela napraviti”, kaže.

“Obnova u Zagrebu nije krenula jer ova garnitura je neoperativna da bi mogla provesti tako veliki zadatak. Grad Zagreb moramo obnoviti. Problem je od vrha do dna. Sredstva moraju osigurati. Vidim problem jer je to ekipa koja nikad nije bila u privatnom sekotru. Oni se ne znaju okrenuti oko sebe, oni znaju ispunjavati papire. Ne vidim zašto se u Zagrebu dosad nije barem uklonilo ono što prijeti. Ne dao Bog jednakog potresa kao što je već bio. Evidentno se pokazalo da ministar i ova Vlada nisu u stanju to napraviti”, kaže.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.