Pavliček: Grlić Radman nije dorastao zadatku, nemamo diplomaciju i vanjsku politiku

14.07.2022. 18:50:00

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je u četvrtak, tijekom rasprave o povjerenju ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, da ministar Grlić Radman nije dorastao zadatku te da Hrvatska nema diplomaciju i vanjsku politiku. 

"Grlić Radman nije dorastao zadatku. Hrvatska doslovce nema diplomaciju, Hrvatska doslovce nema vanjsku politiku. U doba mandata Grlić Radmana nije ispunjen niti jedan strateški cilj", rekao je Pavliček predstavljajući prijedlog 32 oporbena zastupnika da se tom ministru vanjskih i europskih poslova izglasa  nepovjerenje.

Istaknuo je da su osnovni razlozi za izglasavanje nepovjerenja Grlić Radmanu brojni neriješeni problemi iz domene vanjske politike, posebice izborni zakon BiH, neispunjenje Sporazuma između RH, Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u RH, neriješeni granični sporovi, toleriranje koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži te izjave hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića.

Govoreći o izbornom zakonu u BiH, Pavliček je rekao da je sukladno presudi Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", aktualni izborni zakon u toj zemlji ocijenjen kao diskriminatoran prema Hrvatima u odredbama koje se tiču izbora hrvatskih predstavnika u Domu naroda FBiH.

Upozorio je da Vlada RH i nadležno ministarstvo nisu iskoristili sve mehanizme da se nadolazeći izbori u BiH održe povoljnije za Hrvate.
 Također,  kazao je i da se zadnjih mjeseci oskvrnjuju zastave hrvatskog naroda BiH, posebice na području Srednje Bosne i Zeničko-dobojskom kantonu,  na što nije reagiralo naše ministarstvo.

Pavliček je podsjetio i da je njemački Bundestag 8. srpnja donio Rezoluciju o BiH u kojoj je izravno optužen čelni čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović da blokira reforme koje vode tu zemlju ka europskom putu.

Također, od čelnih ljudi Hrvatske i Srbije traži se distanciraju od "etničkih separatističkih snaga unutar BiH". "Hrvatska je supotpisnica Daytonskog sporazuma i ima pravo obvezu čuvati interese hrvatskog naroda u BiH", poručio je.

Pavliček je kazao i da  nije ispunjen Sporazum između RH, Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske  manjine u RH.

Naveo je da je Hrvatska svoj dio obaveza ispunila sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina pa tako u Hrvatskom saboru imamo tri zastupnika srpske nacionalne manjine, predstavnike srpske nacionalne manjine u vladi i sl., a hrvatska nacionalna manjina ima "veliko ništa". "Nije zastupljena ni na jednoj razini vlasti", rekao je.

Neriješeni granični sporovi

Pavliček je upozorio i na problem neriješenih graničnih sporova sa susjednim zemljama. Vezano uz  granične sporove sa Srbijom upozorio je da se, u doba mandata Grlić Radmana Međugranična komisija za granice Hrvatske i Srbije nije nikada sastajala.

Pavliček je i sramotnim ocijenio izjave hrvatskog veleposlanika Biščevića uoči izbora za Narodnu skupštinu koji je, kako je rekao, optužio političkog prvaka Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova da je "etnobiznismen" te da je glavni krivac što su Hrvati na margini društva u Vojvodini. Naveo je i da se nisu čule nikakve reakcije Grlić Radmana na te izjave.   

Govoreći o  toleriranju koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži, podsjetio je na slučaj zaposlenika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka koji je, kako je rekao, razotkrio koruptivne radnje u hrvatskoj diplomatskoj mreži.

"Pitanje korupcije ni dalje nije riješeno i ono se nastoji  ovakvim potezima aktualnog ministra zataškati", ocijenio je.

Pavliček je izrazio nezadovoljstvo što je Hrvatska izgubila komemoraciju u Bleiburgu i činjenicu da se naša diplomacija nije uspjela izboriti i dokazati Austriji da se tamo obilježava najveće stradanje hrvatskog naroda u povijesti i ne veliča nikakva poražena vojska.

Izvor: hina/Foto:Tomislav Pavlek

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.