PENTAGON: “Naravno da Ukrajina može pobijediti! Putin još uvijek nije osvojio ništa!”

07.04.2022. 11:17:00

Pentagon tvrdi da bi Ukrajina mogla “apsolutno” dobiti rat protiv Rusije. “Naravno da mogu pobijediti”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. “Dokaz je doslovno u ishodima koje viđate svaki dan… apsolutno mogu pobijediti.”

“Ako pogledate što su do sada uspjeli učiniti, gospodin Putin je postigao točno nula svojih strateških ciljeva unutar Ukrajine. Nije uzeo Kijev. On nije srušio vladu. Nije uklonio Ukrajinu kao nacionalnu državu. A on je zapravo preuzeo kontrolu samo nad malim brojem naseljenih centara. Mariupolj još uvijek nije zauzet. Premjestio je svoje snage iz Kijeva. Premjestio je svoje snage iz Černinova. Nisu zauzeli Harkiv. Nisu zauzeli Mikolajev na jugu. Dakle, mislim da je dokaz doslovno u ishodima koje viđate svaki dan. Ukrajinci se hrabro bore za svoju zemlju. I uskratili su Putinu toliko njegovih strateških ciljeva. Dakle, apsolutno mogu pobijediti”, rekao je.

Slično misle i sami Ukrajinci. Ukrajinski glavni stožer oružanih snaga rekao je da se neke povučene ruske jedinice sada nalaze u “šatorskim kampovima” u brojnim regijama koje graniče s Ukrajinom. “Ruski vojnici odbijaju sudjelovati u daljnjim neprijateljstvima na teritoriju Ukrajine. Moralno i psihičko stanje im je nisko i ima tendenciju pogoršanja”, stoji u jutrošnjem objavljenom operativnom izvješću.

Rusija “nastavlja tražiti načine za rješavanje problema popunjavanja svojih jedinica ljudskim resursima” i “pojačala je rad s ročnicima koji su otpušteni iz vojne službe od 2012.”, dodali su dužnosnici.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Verešcčuk pozvala je civile da napuste istok zemlje “dok još postoji prilika” prije masovnog ruskog vojnog napada koji se očekuje u narednim danima.

Vereščuk je rekao da vlasti “neće moći pomoći” stanovnicima koji su ostali nakon što su izbile velike borbe. Rekla je da guverneri regija Harkiv, Luhansk i Donjeck pozivaju ljude da se odmah presele u sigurnija područja. “To se mora učiniti sada, jer će ljudi kasnije biti pod vatrom i prijeti im smrt. Oni tu ništa neće moći učiniti”, objavila je na Telegramu.

Kremlj je rekao da namjerava zauzeti cijelu regiju Donjeck, usred izvješća da Putin želi proglasiti pobjedu u Ukrajini za 9. svibnja, godišnju komemoraciju poraza Hitlera u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot/twitter

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.