Peović brani komunističku petokraku: ‘Vratit ćemo zvijezdi svjetlost, a Rijeci zvijezdu’

23.09.2020. 21:11:00

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović na Facebooku je napisala podužu objavu u kojoj brani zvijezdu petokraku i ‘umjetničku instalaciju’ u Rijeci.

Za nju je petokraka simbol solidarnosti i svjetlosti, a građane koji su se usprotivili simbolu jednog totalitarnog režima, naziva filo-ustašama. Svoju objavu je završila krilaticom jugoslovenskih partizana pod kojom su stradale brojne nevine žrtve.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

“**Crni mrak filo-ustaštva ne dolazi s riječkih ulica**

U Rijeci je na postavljanje instalacije crvene zvijezde umjetnika Nemanje Cvijanovića reagirala filo-ustaška skupina koja se u samo par sati organizirala kako bi došla pjevati „Zovi samo zovi”, istaknula ustašku šahovnicu s prvim bijelim poljem, znak HOS-a koji su sami branitelji povezivali s Antom Pavelićem i Nezavisnom državom Hrvatskom, pozdrav “Za dom spremni”, te poručiti da je „zvijezda najveće zlo u Hrvatskoj”. Nisu li “najveće zlo” u Hrvatskoj socijalna nepravda i nejednakost, siromaštvo, iseljavanje, nesigurni uvjeti rada, vlada koja misli još rezati radnička prava i još više pogodovati onom tankom sloju bogatih? Ne, filo-ustašama je najveći problem – zvijezda. Ne simbolizira li zvijezda nešto što može pomoći da se i Rijeka i obespravljeni u Rijeci, kao i svuda u Hrvatskoj oslobode? Nije li zvijezda simbol društva solidarnosti, jednakosti, prekida s vjerovanjem da „nema drugog načina”. Nije li zvijezda konačno “Ne!” bijedi i nepravdi?
Ipak neki koji su i sami siromašni, deprivilegirani, obespravljeni urlaju pjesme onih koji bi ih još više deprivlegirali, osiromašili, dapače uzeli im zemlju koju navodno vole, onih koji su prodali Rijeku Italiji?

Mnogi bi rekli da je to zakon ulice, optužili bijesnu rulju, čak bi se uvukli i u klasični urbani-fašizam pa tumačili da to nisu „pravi Riječani” već pridošlice. No filo-ustaštvo ne dolazi niti s ulice, niti s periferije.

Najviši dom hrvatske politike – Sabor zagovara, potiče i provodi ustašizaciju priređujući filo-ustašama razne materijale za mržnju, poticanje na nacionalnu netrpeljivost, opasnu reviziju prošlosti, protuustavno djelovanje. Samo par dana prije incidenta filo-ustaša u Rijeci na Odboru za ratne veterane Hrvatskog sabora predsjedavajući odbora Josip Đakić, članovi Odbora Željko Sačić i Ante Deur, te ministar i potpredsjednik Vlade Tomo Medved – dali su uputu prosvjednicima kao i svim filo-ustašama kako se odnositi prema povijesti.

Tamo su istaknuli:
a) izmišljenu tezu da je crvena zvijezda u Evropi zabranjena
b) izmišljenu tezu da je crvena zvijezda simbol pod kojim su Srbi okupirali Vukovar
c) revizionističku interpretaciju prema kojoj su partizani koljači i „neprijatelji hrvatskog naroda”
d) implicirali da su Ustaše ubijene u Drugom svjetskom ratu bili pravi hrvatski branitelji.

Pozivajući se na rezolucije Vijeća Evrope članovi Odbora, predsjedavajući i ministar izmišljali su kako je zvijezda zabranjeni simbol (niti u jednoj rezoluciji Vijeća Evrope to ne stoji); propuštali su činjenicu da su Srbi sva jugoslavenska obilježja s uniformi skinuli mjesec dana prije pada Vukovara; da su partizani ti koji su zemlju oslobodili od fašizma i nacizma, a najviše njih je bilo hrvatske nacionalnosti; te da su Ustaše bili kolaboracionisti fašista i nacista, zastupali rasne zakone i provodili masovna pogubljenja.
Naš vrli ministar Medved na pitanje zastupnice o filo-ustaškoj udruzi Hrvatski domobran čiji član sjedi u Povjerenstvu za vojna groblja ne pokazuje nikakvu iznenađenost tom činjenicom niti smatra da je to potrebno mijenjati; predsjedavajući Josip Đakić Tita proglašava jednim od najvećih zločinaca 20. stoljeća; a Željko Sačić smatra da se partizanska groblja uopće ne trebaju održavati. Čak je i iz friziranog izvještaja s Odbora jasno da je riječ o protuustavnom djelovanju saborskog odbora*.

Dakle, Riječani i Riječanke ne bojte se! Neće crni mrak s ulice doći – crni mrak dolazi sa samog vrha – i taj vrh i vrhuška, domaća elita klijentelistički umrežena i dobro potkožena producira smrad i mrak. Rijeka je uvijek bila i bit će – crvena, solidarna, jednaka, pravedna. Strukturalna nepravda i nejednakost, nezaposlenost, siromaštvo, obespravljenost većine su naši neprijatelji. Te je neprijatelje odlučila iz mračnih i smradnih rupa istjerati – upravo crvena zvijezda, kako nekad tako i sad. Zvijezda je simbol pod kojim se borilo za viziju boljeg i pravednijeg društva, neprijatelji zvijezde borili su se za nejednakost, zlo i zločin kao zakon.

Vratit ćemo zvijezdi svjetlost, Rijeci zvijezdu, a solidarnost, jednakost i pravednost – narodu.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, napisala je Peović.

Crni mrak filo-ustaštva ne dolazi s riječkih ulica U Rijeci je na postavljanje instalacije crvene zvijezde umjetnika...

Objavljuje Katarina PeovićUtorak, 22. rujna 2020.

Podsjetimo, ‘umjetnička instalacija’ Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krov Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a sastoji se od “2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku”.

Nemanja Cvijanović kao član Nove ljevice, nalazio se šesti na listi u VIII. izbornoj jedinici, Zeleno-lijeve platforme (Možemo, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta, Zagreb je NAŠ! i Za grad), čija je nositeljica bila upravo Katarina Peović.

Petokraka u Rijeci unatoč Rezoluciji EP-a

Crvena zvijezda petokraka kao komunistički simbol, ali i manifest Komunističke partije predstavljaju veličanje totalitarnih i diktatorskih režima što predstavlja kršenje Ustava RH, Rezoluciju vijeća EU br. 1481 i brojne druge pozitivne zakone.

Rezolucija koju je Europski parlament usvojio prije godinu dana jasno poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim. U njoj se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

Također se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

Unatoč osudi komunističkih simbola, Rijeka je kao Europska prijestolnica kulture uvrstila komunističku crvenu zvijezdu petokraku, ali i manifest Komunističke partije u svoj program.

Umjetnička instalacija o kojoj se mnogo pisalo i pričalo postavljena je na Riječki neboder danas, na dan odluke ZAVNOH-a o priključenju Rijeke Hrvatskoj! #DobaMoći

Objavljuje Rijeka 2020Nedjelja, 20. rujna 2020.

“Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku. Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći… Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. rujna, na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija. Postavljena na vrh Riječkog nebodera ova umjetnička intervencija reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu ovaj samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta (zvijezde petokrake) u tkivo grada, pitanje defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada na neželjeno i začaranog kruga koji se stvara takvim odnosom, stoji u objašnjenju o instalaciji na službenim stranicama EPK Rijeka 2020.

Skulptura će biti tamo do 4. listopada 2020. godine.

Izvor: narod.hr/Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.