Pero Kovačević: Vesna Teršelić ne priznaje presude Haškog suda pa i dalje laže o ‘Oluji’

11.08.2022. 12:10:00

Ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo pred Međunarodnim kaznenim sudom za počinjene ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Den Haagu Pero Kovačević na N1 je govorio je o licitiranju brojem žrtava srpske nacionalne manjine u Oluji.

Kovačević pojašnjava da je tužiteljstvo u Den Haagu tvrdilo da je u Oluji ubijeno oko 320 pripadnika srpske nacionalne manjine, ali da je dokazima utvrđeno i usuglašeno da je bila riječ o 44 ubojstva.

Svake godine uoči obljetnice “Oluje” počne se licitirati s brojem žrtava i često iznose netočni podaci. DORH je procesuirao 22 ubojstva i kažnjena su 33 počinitelja. Jedan dio sudskih postupaka se i sad odvija. Vrijeme je da se stane s licitiranjem i vrijeme je da se javnosti kaže prava istina. Ako se netko time bavio, to je Međunarodni sud u Haagu”, govori.

Nejasno mu je, kaže, Kovačević, zašto Vlada ne reagira na poruke o ubijenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Oluji.

“Čude me ove udruge, od Dokumente (Vesne Teršelić) i drugih, koje uporno ponavljaju laži o broju ubijenih u “Oluji” iako smo par puta reagirali odvjetnik Luka Mišetić i ja i upozorili ih da govore neistine i da je to u Haagu potvrđeno.

Knjigu „Vojna operacija Oluja i poslije”, koju je tiskao HHO, a uredio Žarko Puhovski, Raspravno vijeće Haaškog suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije prihvatilo kao dokaz jer ne sadrži izvora za njihove tvrdnje. U toj knjizi HHO-a navedeno je da su u akciji Oluja i poslije nje počinjena 667 ubojstava

Što je tu bitno, odnosno što treba reći hrvatskoj javnosti?

Popis žrtava u toj knjizi radili su studenti i oni su bili plaćeni 100 njemačkih maraka prema ubojstvu koje bi otkrili. Studenti su bilježili sve što se događalo, ljude koji su umrli prirodnom smrću pa čak i izvan Hrvatske, a pokopani u Hrvatskoj, bilježili su kao žrtve Domovinskog rata.

Kuriozitet je slučaj Srbina koji je živio u Švicarskoj, umro prirodnom smrću, a obitelj ga u ratnim godinama dovezla u Hrvatsku i pokopala na groblju u Karlovcu. Budući da je natpis za spomeniku bio na ćirilici, a grob svjež bilo je dovoljno da se njegovo ime nađe na popisu žrtava.

“To konačno treba skinuti s dnevnog reda i da se javnost u Hrvatskoj i Srbiji upozna sa službenim činjenicama i službenim podacima”, kazao je.

Kovačević je kazao i da je na tu temu u Beogradu razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Vučićem:

“Posredovanjem Ministarstva vanjskih poslova Njemačke s gospodinom Juratovićem 2015. bili smo kod Vučića i bilo je u pitanju procesuiranje ratnih zločina počinjenih u logorima u Srbiji za koje srpska javnost uopće nije bila čula.

Vučić je tvrdio da je ubijeno 2.000 Srba u vrijeme operacije Oluja. Kad sam mu rekao da je na sudu u Den Haagu, a taj sud se sustavno bavio brojem žrtava, utvrđeno je da su ubijena 44 pripadnika srpske nacionalne manjine, Vučić je samo šutio”, rekao je Kovačević i zapisao se:

“Nejasno mi je zašto se Vlada u tom slučaju ne više ne angažira, da se pozovu svi akteri, da se rade okrugli stolovi i tribine i ponavljaju činjenice, da se svake godine ne bi ponavljala ista priča i bez ikakvog dokaza optuživala Hrvatska vojska.”

Izvor: Maxportal/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: M.Marković/Maxportal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.