PETOKRAKA “NE MOŽE POTICATI NA MRŽNJU?” ODBAČENA PRIJAVA ZBOG PETOKRAKE NA RIJEČKOM NEBODERU!

18.01.2022. 11:27:00

Odbačena je kaznena prijava protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i bivšeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koju je podnijela politička stranka A-SH, zbog instalacije velike crvene zvijezde petokrake na riječkom neboderu, piše u utorak Večernji list.

Kaznena prijava podnesena je krajem listopada 2020. zbog poticanja na nasilje i mržnju. Tadašnjeg riječkog gradonačelnika i multimedijalnog umjetnika teretili su za “širenje rasne, vjerske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i vjerske zajednice”.

“Spomenuti oblik velike zvijezde petokrake, u koju je bilo uronjeno 2800 krhotina stakla, koji je postavljen u sklopu projekta Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020. i motiviran kulturnim sjećanjem koje ima za cilj istaknuti bogatu i burnu prošlost grada, kao podsjetnik na 2800 poginulih boraca u bitki za oslobođenje Rijeke kojim autor istodobno tematizira i istražuje povijesne mijene i adekvatne mainfestacije moći. Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u sklladu s Programom “Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.” autor, prvoprijavljeni, ne potiče niti može poticati na nasilje i mržnju prema prema određenoj skupini ljudi, dok je u odnosu na drugoprijavljenog utvrđeno da on nije sudjelovao u procesu odlučivanja koji je prethodio postavljanju tog oblika u okviru istog programa”, stoji u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva Rijeka kojim je odbačena prijava, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:N1

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.