Petrovićev vapaj: Ne mogu dopustiti da ne napravimo sve za spas Cibone

21.06.2022. 10:08:00

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aco Petrović u ponedjeljak je iz Trofejne sobe Cibone poslao vapaj za spas kluba koji je ušao u 60. dan blokade računa i već od utorka netko od vjerovnika može pokrenuti stečaj jednog od najvećih sportskih simbola Zagreba i Hrvatske.  

Aco Petrović i odvjetnik Saša Pavličić Bekić, sportski zaljubljenik i navijač Cibone te nekadašnji disciplinski sudac ABA lige i Prve HNL, na čelu su inicijative koja skupljanjem donacija sa svih mogućih strana želi spriječiti da Cibona završi u ropotarnici povijesti.

Akcija je pokrenuta Petrovićevom uplatom na račun udruge "Mi smo Cibona", koja je odabrana jer inicijatori imaju puno povjerenje u ljude koji su joj na čelu i "jer je to bilo praktično". Ideja je da se od onih kojima je Cibona u srcu, a financijski su zbrinuti, sakupi dovoljan iznos koji bi jamčio opstanak kluba, što je Petrović shvatio kao osobnu misiju, jer je uz Cibonu vezan još od 1976., a prošao je kroz sve klupske strukture, od igrača i trenera do čelnog čovjeka.

"Mene je Cibona izgradila kao čovjeka. Ne mogu dopustiti da ne napravimo sve za spas kluba", rekao je Petrović okupljenim predstavnicima medija.

"Danas je 60. dan da je Cibona blokirana. Posljednjih pet mjeseci igrači nisu plaćeni. To je dovelo do egzodusa da nije naplaćen nijedan euro odštete. Svi igrači su otišli, osim kapetana Prkačina koji čeka rasplet. Nemamo vremena, jer sutra, teoretski, Cibona može otići u stečaj. Uplatom se dobiva spas Cibone."

Petrović je otkrio da su svoju akciju podijelili u tri kruga te da će u prvom krugu, koji će trajati deset dana, primati uplate od 5000 eura na više. Istaknuo je da svojom imovinom i računom jamči za sve uplate te da će novac svima biti vraćen, ako akcija za spas Cibone ne bude uspješna. 

"Dinamika će reći idemo li dalje ili odustajemo i vraćamo novac. Ovog trenutka sam optimist", rekao je Petrović i istaknuo pozitivan primjer o 11 uplata po 5000 eura iz Francka, jedne od tvrtki koja je sudjelovala u stvaranju Cibone.

Dodao je i da je nakon dva sata od pokretanja akcije na računu već bilo između 250 i 300 tisuća eura te da očekuje uplate još par "kapitalaca".

"Imam cifru u glavi, neću je reći. Ne želim postaviti previsoke ili preniske ciljeve. Znam što je potrebno da se pokrene. Taj novac je potreban za tekuće stvari, za restrukturiranje."

Plan je inicijative da se u drugom krugu primaju uplate od 1000 eura na više, a da u trećem krugu ne bude limita. Petrović je najavio da sredstva skupljena na ovaj način neće biti utrošena na pokrivanje postojećih dugova već za funkcioniranje redovnog poslovanja kluba.

"Vjerovnici moraju znati da nijedan euro neće biti servisiran za pokrivanje dugova. Dugovi će biti riješavani na drugi način", najavio je Petrović te u pozitivnom kontekstu spomenuo GNK Dinamo koji je u priopćenju za javnost poslao poruku "dug Cibone prema Dinamu neće biti relevantan u planu oporavka kluba".

"Tako mogu odreagirati i mnogi drugi, vjerovnici poput Marina Rozića koji ima potraživanja od 3,5 milijuna kuna. Tim novcem bi mogao biti najveći pojedinačni dioničar kluba i direktno sudjelovati u odlukama, a može te dionice i unovčiti", poručio je Petrović.

Naime, konačan cilj ove akcije je da se sakupljena sredstva budu utrošena u preoblikovanje kluba iz udruge građana u sportsko-dioničko društvo te da uplaćeni novac putem ove kampanje zapravo bude temeljni kapital.

Petrović je poimence pozvao kolege, bivše trenere Cibone, koji su angažmanom u Ciboni stvarali svoju reputaciju, da se u ovom trenutku oduže za ono što im je dao klub.

"Cibona je ugrađena u naše karijere, naše živote. Mi smo na temelju Cibone dobili kruh, status u zajednici, ugodan život."

Pozvao je i sve bivše igrače da učine isto.

"Svaki igrač mora u srcu osjetiti što mu je značila Cibona u karijeri i po tome mora ocijeniti što treba napraviti."

Potom je pozvao i institucije da procjene je li hrvatski sport isti s Cibonom i bez nje te poručio da "moraju pronaći načina da se Cibona spasi od stečaja", uz dodatak da bi "isto govorio za Zadar i Split". 

"Situacija je jako teška, jako ćemo teško doći do onih kvota. Očekujem par kapitalaca, očekujem kvalitetna rješenja institucija", rekao je Petrović i najavio da je bio u korektnoj komunikaciji s predstavnicima gradskih vlasti, a isto takvu suradnju očekuje i u budućnosti, ako akcija uspije.

Saša Pavličić Bekić je uvjeren u pozitivan rasplet.

"Jednostavno smo odlučili spasiti Cibonu na ovaj način kako je Aco rekao. Mogli smo osnovati novi klub, ali ovo je naš ponos. Za mene je Cibona najveći klub. Značimo toliko zagrebačkom i europskom sportu da je to nemjerljivo. Ne možemo pustiti Cibonu da ode Savom prema Brodu. Mi ćemo uspjeti. Želim zagrebački novac u zagrebačkom sportu. Želim novac svih nas. Ako uspijemo i Cibona krene dalje, akcija nije gotova. Treba dolaziti na utakmice, kupovati karte. Nadam se da ćemo uspjeti osnovati sportsko-dioničko društvo i krenuti tako da ne ovisimo o gradu, da ne ovisimo o državi."

Petrović je ustvrdio da "nema blage veze koliki je dug Cibone", ali je spomenuo neformalnu izjavu nekadašnjeg direktora Maura Lukića iz siječnja 2022. da se tada radilo o 70 milijuna kuna, iako je u javnosti dug prikazivan upola manjim.

No, najavio je pravu reviziju u slučaju povoljnog raspleta sadašnje situacije, kao i podnošenje kaznene prijave protiv vodećih ljudi kluba koji su neisplaćivanjem plaća igračima dopustili da svi odu iz kluba bez ijednog eura odštete.

Izvor: hina/Foto:Dario GRZELJ/ dag

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.