PFIZER PONOVO U SKANDALU: Širili laži o konkuentskom cjepivu, svoje prodaju uz profit od 3000%!

07.12.2021. 10:52:00

Farmaceutski div Pfizer optužen je da je plaćao stručnjacima da se diskreditira cjepivo protiv koronavirusa suparničke tvrtke AstraZeneca, eksplozivno je otkriće priloga emitiranog na britanskoj TV postaji Channel 4.

Pfizer je navodno financirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da AstraZenecino cjepivo može uzrokovati rak te da nije sigurno za imunosno ugrožene pacijente.

Do te izjave navodno je došlo na edukacijskom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i radi li se o izoliranom događaju.

Pfizer je odbio ove optužbe, navevši kako se prezentacija “lažno pripisuje” Pfizeru te da ju je organizirala treća strana.

Još jedan zanimljiv podatak iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Pfizerove doze cjepiva navodno koštali samo 76 penija po injekciji.

Budući da Pfizer naplaćuje 22 funte po dozi, ovo predstavlja maržu od 3000 posto u odnosu na proizvodnu cijenu.

Pfizer je poručio da su procjene “krajnje netočne” te da se nisu uzela u obzir klinička istraživanja, proizvodnja na masovnoj razini te globalna distribucija.

Profesor sir Andrew Pollard, direktor Oxfordske grupe koja je razvila cjepivo AstraZeneca, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o cjepivu.

“Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju oko cijepljenja može riskirati njihove živote”, rekao je.

“To može potkopati i utjecati na odluke koje ljudi donose o vlastitom zdravlju, ali i stvoriti nesigurnost za kreatore politike”, piše Daily Mail.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.