Pilota svezali za stup i pucali oko njega iz borbenog aviona u obredu inicijacije: ‘Bio je to ruski rulet‘

12.05.2021. 07:24:00

Pilot je svjestan da je podizanjem tužbe njegova karijera okončana, ali se nada da će okrutni obredi prestati bar za buduće novake

Jedan pilot iz Francuske podnio je tužbu protiv kolega iz zrakoplovstva jer su ga vezali za metu i naredili borbenim avionima da pucaju oko njega u zastrašujućem 'ritualu inicijacije', piše Telegraph.

Pilot, koji nije imenovan, tvrdi da su ga vezali, stavili mu povez na oči i utrpali u stražnji dio kamioneta prije nego što je doveden na tajnu lokaciju na mediteranskom otoku Korzika 2019. godine.

Kad su ga izvadili iz vozila, vezali su ga za stup s crvenim križem iznad glave u zračnoj bazi Solenzara, stoji u prijavi. Zatim je čuo nešto što je zvučalo poput borbenih zrakoplova koji otvaraju vatru i bacaju granate oko njega, a taj je užas trajao oko 20 minuta. Ispaljena zrna su pogađala tlo na udaljenosti od oko 500 metara od nesretnog pilota.

U tužbi se kaže i da su 'simulirani hici' također ispaljivani izravno prema žrtvi. Tridesetogodišnji pilot sada tuži zračne snage zbog 'teškog namjernog nasilja' i 'namjernog dovođenja drugih u opasnost' od strane 'profesionalaca, vojnog osoblja i časnika'.

U tužbi se navodi da su mu se dvojica nadređenih obratila sa 'sarkastičnim primjedbama' prije nego što su ga prisilili da obuče posebno pilotsko odijelo na napuhavanje, podigne ruke i stoji kao 'ljudski sat'.

A French air force pilot has filed a criminal complaint alleging that as part of a hazing ritual, he was tied to a target on a firing range while fighter planes flew overhead and fired off munitions at Solenzara Air Base, Corsica, France
Credit: Frederic Berna via REUTERS pic.twitter.com/Ku28eZVYNy

— European Almanac (@EurAlmanac) May 11, 2021

Nakon što je čuo zvuk mlaznih motora, navodi se u tužbi, pilot je shvatio da je odveden u domet 'žive vatre', sjeverno od baze. Nakon 20 minuta, neidentificirano osoblje ga je odvezalo i reklo mu da dođe do vozila skačući zavezanih nogu, navodi se u žalbi.

'Igrali su ruski rulet s Mirageom', rekao je jedan od njegovih odvjetnika, Silvio Rossi-Arnaud. Oni koji su navodno umiješani u incident, brzo su identificirani jer su čitavu scenu snimali i materijal objavljili u WhatsApp grupi.

Rossi-Arnaud rekao je da će ova okrutna podvala skupo koštati porezne obveznike s obzirom na to da 'sat leta leta Miragea košta 15.000 eura samo u gorivu. Igraju se s vojnom opremom najviše razine i rasipaju nevjerojatnu količinu javnog novca.'

Glasnogovornik francuskih zračnih i svemirskih snaga, pukovnik Stéphane Spet, rekao je da su fotografije autentične, ali da odaju pogrešan dojam da zrakoplov usmjerava vatru na pilota koji je bio vezan za metu, dodajući da je najbliže što je bilo koji metak došao do njega, bilo oko jedan kilometar.

Dodao je da su nakon interne istrage 'izrečene stroge sankcije, uključujući ograničenje kretanja samo na vojarnu, što su ozbiljne sankcije u karijeri svakog časnika i pilota'. Međutim, Frédéric Berna, drugi odvjetnik pilota, rekao je da nikada nije bio obaviješten o tim sankcijama. 'Ovime su pokazali da u zrakoplovstvu postoje ljudi koji su nedodirljivi', ustvrdio je.

Njegov se klijent 'više ne nada ničemu' u svojoj vojnoj karijeri, rekao je, ali 'čeka da ga pravda prepozna kao žrtvu'. 'Nada se da će institucija barem za buduće novake okončati ove okrutne prakse inicijacijskih rituala', dodao je.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Pascal Pochard-casabianca

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.