Pitanje odgovornosti: Kako je sud odlučio osloboditi "Zenicu" nakon izdržane polovice kazne?

03.02.2024. 09:37:00

Zloglasni ubojica danas stiže u Bosnu i mogao bi na slobodu: Činio je neviđena zla

Osuđeni ubojica Siniša Petrić, poznat pod nadimkom Zenica, danas treba biti izručen Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, izručenje koje je bilo zakazano za siječanj odgođeno je jer je Zenica bio umiješan u incident u španjolskom zatvoru. Petrić bi inače trebao avionom iz Španjolske sletjeti na aerodrom u Sarajevu, odakle će ga prevesti u zatvor u Foči, prenosi Dnevno.hr

Ovaj je zloglasni kriminalac poznat po hladnokrvnim i monstruoznim ubojstvima diljem Europe, a povezuje ga se i s organiziranim kriminalom. Bio je desna ruka Luke Bojovića, a javnosti je poznat i kao član grupe ubojica Marinka Magde, koja je izvršila masakr nad 14 ljudi u Vojvodini i Mađarskoj, uključujući stravičnu likvidaciju obitelji Petrić u Subotici. Luci prihvatio je presudu nacionalnog suda Španjolske. Podsjećamo, Petrić je osuđen na pet godina zatvora zbog organiziranog kriminala i deset godina zatvora zbog posjedovanja ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja.

Zenica je izdržavao kaznu u Valenciji, gdje je uhićen zajedno s Bojovićem. Prema informacijama Raporta, Zenica je tražio da ostatak kazne odsluži u BiH, a to je prihvatio Okružni sud u Banjoj Luci. Ne zna se točno zbog čega je banjalučki sud prihvatio njegov zahtjev, s obzirom na to da uopće nije nadležan za taj slučaj. Naime, za njega je, po mjestu rođenja, mogao biti nadležan sud u Zenici. Dalje, Petrić nije imao prijavljeno prebivalište u BiH, a Španjolskoj ne smeta da ga se riješi.

Petrić bi u zatvoru u Foči trebao odslužiti tri godine, ali pretpostavka je da će se u njemu zadržati oko godinu dana uz dobro vladanje. Nakon toga je slobodan čovjek. Takva odluka suda alarmirala je policijske i obavještajne agencije u BiH koje su zatečene odlukom jer o njoj skoro ništa nisu znali. Mnogi se pitaju je pitanje kako je ova “ekstradicija” dogovorena, pod kojim uvjetima i je li za nju znalo Ministarstvo pravde BiH. Činjenica je da je o svemu obaviješteno Tužilaštvo BiH, koje je informacije proslijedilo OSA-i.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: MUP Srbije

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.