Planirate putovanje? Evo popisa mjera i zabrana koje su na snazi u svim europskim zemljama

22.01.2022. 19:20:00

Peti val korone natjerao je većinu država na pooštrenje epidemioloških mjera, a omikron varijanta svima stvara glavobolju

Organiziranje putovanja nikad nije bilo teže. Dio zemalja zbog omikrona postrožava mjera, a drugi ih pak ublažavaju. Ovo je pregled mjera za koje su se neke od država odlučile, donosi 24sata .

Albanija

Mjere za suzbijanje COVID-19 ostaju na snazi, uključujući noćni policijski sat od 23:00 do 6:00 sati, te obvezne maske za lice u zatvorenom prostoru te u javnom prijevozu. Sve kopnene granice su otvorene i nema ograničenja kretanja po zemlji. Svi strani državljani stariji od šest godina za ulazak u zemlju moraju imati jedno od sljedećeg: Dokaz o cijepljenju, negativan PCR test napravljen manje od 72 sata prije dolaska, brzi antigenski test napravljen manje od 48 sati prije dolaska ili dokaz da ste se oporavili od COVID-a -19 u posljednjih šest mjeseci. 

Andora 

Dolazak do Andore zahtijeva prolazak kroz Španjolsku ili Francusku, stoga vlasti u Andori pozivaju da provjerite i njihova ograničenja putovanja prije dolaska. Putovanje u i iz zemlje je otvoreno, ali su maske i dalje potrebne u zatvorenim prostorima. Andora također traži da se poštuje fizičko distanciranje. Putnici koji namjeravaju ostati u Andori dulje od tri noći moraju predočiti potvrdu o cijepljenju, negativan rezultat PCR-a ili brzi test te dokaz da ste se oporavili od COVID-19.

Austrija

Za ulazak u zemlju potreban je jedan od tri dokumenta – negativan PCR test ne stariji od 72 sata, potvrda o cjepivu ili dokaz o preboljenju. Međutim, za ulazak u bilo koju vrstu smještaja, restorane, barove, noćne klubove, kazališta i korištenje žičara ili javnog prijevoza prihvaća se samo dokaz o cijepljenju ili preboljenju. Negativan test na COVID-19 neće biti dovoljan. Ako putujete iz zemlje koja nije na austrijskoj sigurnosnoj listi, morat ćete ispuniti obrazac za odobrenje prije putovanja. Cijeli popis sigurnih zemalja i regija možete pronaći ovdje.

Austrija je povezana s EU digitalnim COVID certifikatom (EUDCC), koji omogućuje putovanje bez ograničenja u svim zemljama EU-a i EGP-a nakon dokaza o cijepljenju i negativnog testa na COVID-19.

Na snazi je i policijski sat u 23 sata za restorane.  Maske su obavezne u javnom prijevozu i u zatvorenim prostorima.

Bjelorusija

U Bjelorusiju je još uvijek moguće ući zračnim putem pod određenim ograničenjima, ali kopnena putovanja koja nisu u svrhu posla trenutno su zabranjena. Trenutačno se većina zemalja smatra visokim rizikom, ali potpuno cijepljeni putnici izuzeti su od ograničenja.

Svi javni prostori i turistička odredišta otvoreni su uz određena ograničenja. Stranci koji su doputovali i potpuno su cijepljeni više ne moraju raditi PCR test 72 sata prije ulaska. Ovo pravilo još uvijek vrijedi za one starije od šest godina koji nisu cijepljeni.

Maske su obvezne u javnom prijevozu.

Belgija

Povezani su s EU digitalnim COVID certifikatom (EUDCC), koji omogućuje putovanje bez ograničenja u svim zemljama EU-a i EGP-a nakon dokaza o cijepljenju i negativnog testa na COVID. Svatko tko ulazi u zemlju mora ispuniti Obrazac za pronalaženje putnika, osim ako boravite u Belgiji kraće od 48 sati.

Pravila za testiranje i karantenu razlikuju se ovisno o tome odakle putujete, gdje ste bili u zadnjih 14 dana i vašem statusu cijepljenja.

Maske više nisu potrebne na otvorenom, ali ostaju obvezne u zatvorenim prostorima kao što su trgovine, svetišta i javni prijevoz. Osobe koje ulaze u barove, restorane, kafiće i druge zatvorene prostore moraju pokazati svoj status u vezi s koronavirusom  putem belgijskog sustava Covid Safe Ticket (CST).

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je otvorena za turiste koji imaju negativan PCR rezultat star najmanje 48 sati prije putovanja, ili dokaz o cijepljenju. Otvorene su trgovine mješovitom robom, ljekarne, restorani i kafići, kao i većina drugih tvrtki. Ljudi moraju nositi maske na otvorenim i zatvorenim javnim mjestima te u javnom prijevozu.

Bugarska

Povezani su s EU digitalnim COVID certifikatom (EUDCC), koji omogućuje putovanje bez ograničenja u svim zemljama EU-a i EGP-a nakon dokaza o cijepljenju i negativnog testa na COVID. Mnoge zemlje EU su na crvenom popisu Bugarske, putnici iz tih zemalja moraju ispunitit dodatne zahtjeve za ulazak.

Za ulazak je neophodan negativan PCR test na COVID-19 koji je napravljen ne više od 72 sata prije putovanja. Nema ograničenja u putovanju između gradova, a policijski punktovi su ukinuti. Sektor za razonodu i zabavu ili je zatvoren ili radi smanjenim kapacitetom.

Italija

U Italiji produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. godine. Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju, neovisno o prijevoznom sredstvu i duljini boravka, treba ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika. Kao i u većini zemalja potrebno je prilikom ulaska imati valjano Covid potvrdu ili negativan brzi antigenski test ili PCR test koji nije stariji od 48 sati. 

Mađarska

Mađarska Vlada 23. lipnja 2021. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Mađarsku iz Republike Hrvatske, Republike Austrije, Rumunjske, Republike Srbije, Slovačke Republike i Republike Slovenije, osim u slučajevima putovanja civilnim zrakoplovom. Detaljne informacije o uvjetima ulaska u Mađarsku dostupne su na web stranicama mađarske nacionalne policije

Njemačka

Prilikom ulaska u Njemačku prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Europske unije uz određena ograničenja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Njemačka kategorizira područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19, a kategorizacija je dostupna na poveznici.
Po ulasku u zemlju potrebno je imati negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu o cijepljenju od strane  Paul-Ehrlich-Instituta ili pak potvrdu o preboljenju virusa.

Slovenija

Od 15. srpnja 2021. nema više zelenih, narančastih i crvenih listi država i administrativnih jedinica već se ulazak u Republiku Sloveniju bez upućivanja u karantenu dozvoljava osobi koja predoči Covid potvrdu ili pak negativan rezultat PCR testa na virus koji nije stariji od 72 sata. Osoba koja ne predoči jedan od navedenih dokaza bit će upućena u karantenu kod kuće u trajanju od deset dana. Karantena se može prekinuti testiranjem PCR testom na SARS-CoV-2 ako je rezultat testa negativan. Detaljne informacije o dokazima i testiranju u Sloveniji dostupni su na poveznici.

Srbija

Kod susjeda u Srbiju moguće je ući uz predočenje Covid potvrde ili negativnog nalaza na PCR ili brzi antigen test. Maloljetnici u dobi od 12 do 18 godina mogu u Republiku Srbiju ući bez negativnog PCR testa, ali su obavezni unutar 48 sati  od trenutka prelaska državne granice, podnijeti teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravstvo u Republici Srbiji prijavu za PCR ili antigen test. Sve iznimke i dodatne informacije dostupne su na poveznici.

Velika Britanija

Od 19.07.2021. u 4 sata ujutro Hrvatska je na tzv. zelenoj listi, što podrazumijeva obavezan negativan PCR test najkasnije 72 sata prije putovanja i obvezno testiranje 2 dana po ulasku u UK te ispunjavanje tzv „locator form-a“. Testiranje je obavezno za sve, neovisno o tome jesu li cijepljeni. Savjetujemo da prije putovanja detaljno proučite stranice britanske Vlade

Švicarska

Hrvatska se od 3. lipnja ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze korona virusom, pa sve osobe koje u Švicarsku dolaze iz Hrvatske ne trebaju u karantenu. Sve osobe koje dolaze u Švicarsku iz Republike Hrvatske zrakoplovom dužne su ispuniti online obrazac koji je dostupan na poveznici. Sve osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom obavezne su prilikom ukrcaja mora predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. 

Izvor: 24sata/Foto:Canva

Izvorni autor: Emirat Asipi/Laura Šiprak/Matea Zanić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.