Plenković ispregovarao masne povišice za službenike: ‘Mi smo prvi koji to rade’

01.03.2024. 17:16:00

Sindikati državnih i javnih službi i ministar Marin Piletić potpisali su danas u vladi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama i izmjene i dopune Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike, u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je važnost ovog ugovora te podsjetio na ključne reforme koje su prethodile ovom trenutku. Donošenje Zakona o plaćama i dijalog o uredbama o koeficijentima u javnim i državnim službama doprinijeli su najvećem povećanju plaća u povijesti za 244.000 zaposlenika u državnoj i javnim službama, s prosječnim povećanjem od 31,9 posto. Premijer je istaknuo važnost zajedničkog napora u postizanju ovog ugovora te naglasio da vlada nije pristupila uredbama o koeficijentima jednostrano, već je vodila detaljan dijalog sa sindikatima.

“Vi mnogi imate puno više iskustva nego mi s ove strane stola u pregovorima između vlade i sindikata i jako dobro znate da se ovo nije dogodilo nikada”, poručio je sindikalcima. Jako sam zadovoljan da smo ovo zajednički ostvarili i molio bih vas da ovo doživimo kao zajedničko postignuće jer ste svjesni da vlada nije pristupila uredbama (o koeficijentima) jednostrano, rekao je premijer.

“Da smo to napravili sigurno bismo pogriješili. Sad smo malo pametniji i iskusniji nego što smo bili prije par godina pa smo vodili, rekao bih, vrlo detaljan dijalog”. Poručio je da će se kroz vrijeme i kroz dijalog sa sindikatima vidjeti postoje li razlozi za njihovu doradu odnosno izmjenu.

‘Prva vlada koja je pokušala sintetizirati broj radnih mjesta’

Plenković je ponovio kako je ovo prva vlada koja kroz donošenje zakona i kroz uredbe nakon niza godina pokušala sintetizirati broj radnih mjesta i ispuniti načelo da se za otprilike isti posao, neovisno o resoru, dobije ista plaća.

Znali smo da je tu reformu nemoguće provesti a da svi budu zadovoljni, ali znali smo i da smo našim politikama u proteklih nekoliko godina osnažili ekonomski, socijalni i financijski položaj Hrvatske i “mogli smo si ovu reformu priuštiti”.

“Da nismo, ne bi je bilo, u smislu financijske izvodljivosti, A da smo si ju mogli priuštiti plod je sada dugotrajne osmogodišnje politike, pozicioniranja Hrvatske u samo srce europske integracije (EU, Schengen, Europski stabilizacijski mehanizam)”, istaknuo je.

’40 postotno povećanje osnovice’

Podsjetio je da je u zadnjih godinu dana vlada povećala regres s 200 na 300 eura, božićnicu s 232 na 300 eura, uz dar za dijete od 100 eura uvedeno je i novo pravo – uskrsnica od 100 eura, podignuta je osnovica za 5 posto što je, istaknuo je, značilo da je osnovica koja je u 2016. godine bila 678 eura danas 947 eura.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.