PLENKOVIĆ IZ BJELOVARA O FORTENOVI: ‘Neobično je da netko dođe i istrese toliku količinu para!’

05.11.2022. 15:52:00

Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru se sastao s predstavnicima Opće bolnice Bjelovar i s njima nakon sastanka obišao bolnicu, a s njim su ondje i ministar zdravstva Vili Beroš te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Nije po sebi netko tko je specijalist za poljoprivredu, za prehrambenu industriju…Oni su tu stjecajem izvarnednih okolnosti. Oni su više nego jasno tražili način kako da netko drugi dođe na njihovo mjesti i da svoj udio prodaju za što veći iznos”, poručio je premijer.

Potom je dodao kako su spašavali radna mjesta: “Kada se dogodio novi moment, tada smo spašavali radna mjesta. Ruska agresija na Ukrajinu dovela je do osam paketa sankcija za Rusiju. U jednom trenutku se našla i Sberbanka”.

“Mi smo kada se donosila uredba, tražili iznimka koju smo dobili u specifičnom slučaju da se do 31. listopada da jedno vrijeme gdje bi se dovelo do transakcije u kojoj će netko drugi doći na mjesto Sberbanke. Iz razloga koji nisu do Vlade, jedan od mirovinskih fondova je iz nama nepoznatih razloga odustao”, istaknuo je Plenković.

Naposljetku je naglasio: “U tom trenutku je Sberbanka očekujući da će im prodati za 500 milijuna eura, odustala, išla je nekim drugim putem tranaskcijom koja se odvila u Rusiji. Što se dogodilo – mi to provjeravamo. Neobično je da netko dođe i istrese toliku količinu para”.

“Ključ je cijele priče da kompanija funkcionira normalno. Kompanija je tu, solidna je, radi. Radit će se na daljnjim modelima da se vidi što se dogodilo i da ona funkcionira normalno. Ovo nije državna kompanija”, zaključio je predsjednik Vlade.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić je kazao: “Ne samo za ovu godinu da je spašen zdravstveni sustav županije, nego me veseli što ćemo imati i daljnju potporu Vlade”.

“Posebno je važno što će Vlada u proračunu izdvojiti sredstva i za opremu. Obišli smo i katedralu koja je u visokoj fazi obnove, izgleda zaista krasno”, izjavio je Gordan Jandroković.

Govoreći o obilježavanju Dana Grada Vukovara, Jandroković je rekao kako ne zna tko priča o dvjema kolonama.

“Treba biti jedna kolona. To je takav dan koji nas povezuje. Trebamo staviti netrpeljivosti u drugi plan. To je dan kada se sjećamo Vukovara, simbola hrvatskog otpora. Pozvao sam i sve saborske zastupnike i zastupnice da dođu i u Škabrnju i u Vukovar”, rekao je.

Jandroković je rekao kako u slučaju Dana oslobođenja juga Hrvatske odluka je župana bila da predsjednik Milanović ne bude pozvan.

“Od početka smo se priklonili načinu računanja mortalitetne statistike prema preporuci ECDC-a. U jednom trenutku smo se odlučili podrobnije pratiti tko je umro “od” i tko je umro “sa” covidom. Prilagodili smo se. Bio je očekivan porast mortaliteta. Ipak je COVID smrtonosna bolest. Imali smo mjere koje su bile primjerene i balansirane”, rekao je Vili Beroš.

Ranije u subotu, Plenković i Jandroković sudjelovali su na svečanom obilježavanju četvrtog Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a.

Beroš je upozorio: “Omikron je još uvijek oko nas. Još uvijek je opasnost zaraze prisutna. Cijepljenje je nešto što je doista veliki doprinos u borbi protiv pandemije”.

“Pokušavamo nabaviti sve lijekove koji su prisutni. Niti jedna bolnica u Hrvatskoj nema lijek Paxlovid. Kada je riječ o njegovoj nabavi, Hrvatska djeluje na tri fronta. Orijentirani smo zajedničkoj nabavi EK, ali tu nešto zapinje. Djelovali smo isto tako bilateralno sa Njemačkom, ali došli smo do stupnja gdje ne idemo dalje”, potvrdio je .

Beroš je dodao kako je najizvjesnije da će se brzo realizirati, bilateralni razgovori su u završnoj fazi, te će se vrlo brzo sklopiti ugovor.

“Mislim da je riječ o 10.000 doza. Postoji povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova”, zaključio je Beroš.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:screenshot/N1

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.