Plenković Karolini Vidović Krišto – Vaš doprinos kulturi rada zastupnika je nemjerljiv

19.01.2021. 12:15:00

Zastupnica Karolina Vidović Krišto postavila je pitanje premijeru Plenkoviću.

– Gospodine Plenkoviću, 4. rujna sam vam postavila pitanje o svemožebitnoj  poreznoj utaji vašeg režimskog tajkuna Emila Tedeschija na koji nisam dobila odgovor iako ste nužni odgovoriti unutar 30 dana. Vi svjesno kršite Ustav i poslovnik Hrvatskog Sabora.

Pisala sam vam i dopis na koji isto niste odgovorili. Vi tako kažete da za vas zakoni ne vrijede, već vrijede za obične građane. Sukladno vašoj političkoj logici, izabrali ste Ivana Turudića za predsjednika suda, čovjeka s dužim popisom skandala. Kako će izgledati suđenje vašem direktoru JANAF-a Dragana Kovačeviću kad se zna da je Turudićeva sestra radila za Janaf. Hrvatsko pravosuđe ima najnižu vjerodostojnost u očima svih građana – kazala je Vidović Krišto.  Kao jedan od primjera navela je i Krš Pađana.

– Jeste li svjesni da su utjecaj na pravosuđe i sprečavanje rada pravosuđa kaznena djela? – upitala je zastupnica.

– Pogledajte malo bolje odgovore koje su vam upućeni sa sjednice vlade pa ćete vidjeti da je odgovor vama upućen u pismenoj formi. Dobro je da to javnost zna. Što se tiče izbora sudaca, Hrvatska je prije puno godina napustila princip da politika bira suce. Zato postoji Državno sudbeno vijeće. Jedini političari su po jedan predstavnik vladajućih i po jedan predstavnik oporbe. Ako je to vama promaklo, vjerojatno je to vama promaklo jer niste bili upućeni u proces pristupanju Europske unije niti reformi pravosuđe. Dobro je i da to javnost zna da ne bi mislili da politika bira suce.

Što se tiče pravosuđa i jačanja neovisnosti, to je temeljni cilj naše vlade. Na tome radimo kao i na borbi protiv korupcije. Vaša pitanja mi djeluju nalik na retoričke eskapade. Ne znam trebaju li neki konkretniji odgovori, no slušajući vaše nastupe u Hrvatskom saboru vidim da ste brzi na difamacijama, brzi ste na etiketiranju, brzi ste na prozivanju ljudi, na lijepljenju etiketa, na nazivanju naše vlade četničkom koalicijom.

Sve je to vaš veliki doprinos stvaranju dijaloga u hrvatskom narodu. Otkad ste vi u Hrvatskom saboru, mi smo oduševljeni. Obogaćeni smo vašim inicijativama. Hrvatska postaje tolerantnija.

Dajete jedan nemjerljiv doprinos kulturi zastupnika u Hrvatskom saboru. Vaše pozivanje na narod i na elite i na duboku državu su, moram, priznati, passe, izlizane i neinventivno, pa se čudim tko bi mogao povjerovati u vaše teze. Ne znam pišete li ih sami ili vam netko pomaže, ali nisu dojmljive niti korisne – naveo je premijer.

– Arogancija je prije svega nepristojna, ali je i odraz karakterne nestabilnost. Naravno da nisam zadovoljna odgovorom. Ali ja neću nikog vrijeđati – poručila je zastupnica.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.