PLENKOVIĆ KOMENTIRAO UHIĆENJE SRBINA OSUMNJIČENOG ZA STRAVIČNE ZLOČINE U VOĆINU: Vodimo računa o procesuiranju ratnih zločina!

30.06.2022. 12:46:00

SJEDNICA VLADE

Održava se sjednica Vlade.

Na dnevnom su redu prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te izmjene i dopune Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanju.

Vlada će usvojiti i Izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine, a donijet će i odluke o proglašenju dvaju projekata strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske – projekta “Marina Cavtat & Resort” i projekta “Frapa Resort Medine”.

Na dnevnom su redu i odluke o pokretanju postupka za sklapanje Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Finske te Kraljevine Švedske.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

“Prije 10 dana je bila zadnja Vlada, imali smo intenzivan slijed događaja, bilježili smo Dan antifašističke borbe i Dan neovisnosti. Imamo porast broja zaraženih koronavirusom, u ponedjeljak smo imali sastanak s užim krugom stožera, dobili smo informacije od Beroša, Markotić i Capaka, ne povećava se broj hospitalizacija ili preminulih, sve smrti koje se bilježe su uglavnom s covidom. Oprez, posebno starijim sugrađanima, svi prate situaciju i nastoje živjeti što normalnije. Mogu se očekivati preporuke HZJZ-a da se krene s novim krugom cijepljenja kada dođe jesen. Turistička sezona je u punom jeku, ostvarili smo 24 milijuna noćenja, na 83 posto smo u odnosu na 2019”, rekao je premijer.

Veliki niz aktivnosti smo imali prošli tjedan u Bruxellesu, Europsko vijeće je potvrdilo da ćemo od 1. siječnja postati članica europodručja, napomenuo je premijer.

“31. ožujka smo ispunili sve obveze, nakon toga je uslijedila verifikacija, dobili smo izuzetno pozitivnu ocjenu Europske komisije. Ostaje da se formalno usvoji mišljenje Europskog parlamenta. Konačna odluka će biti 12. srpnja na razini ministara ekonomskih i financijskih poslova. Mi ćemo usvojiti veliki paket zakona zbog zamjene kune s eurom, to će biti najesen. Od 5. rujna imamo dvojno isticanje cijena, finale dolazi 1. siječnja, nakon 15. siječnja u potpunosti smo u eurozoni. Europsko vijeće je bilo važno da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU. Istaknuta je europska perspektiva Gruzije, uvrštena je inicijativa da je Europsko vijeće spremno BiH dati kandidacijski status ako ispuni reforme, jedna je i reforma izbornog zakona koja bi trebala adresirati pitanje Hrvata kao konstitutivnog naroda. Održao sam dan prije govor u Europskom parlamentu, izložili smo stajališta o budućnosti Europe. Smatram da smo i tu imali jako dobar nastup, zastupnici su shvatili koji su hrvatski prioriteti, mi se na konceptu modernog suverenizma snažno zalažemo za hrvatske interese”.

Jučer je vijeće uputilo prijedlog Europskom parlamentu odluku kojom ispunjavamo sve uvjete za Schengen, uskoro će biti imenovan izvjestitelj koji će najesen podnijeti izvješće, očekujem da ćemo postati članica Schengenskog područja od 1. siječnja, dodao je.

O uhićenom Srbinu osumnjičenom za zločine u Domovinskom ratu

Ozbiljno pristupamo onome što je dobro za Hrvatsku, napominje.

“Sastali smo se s ribarskim sektorom, u svim krizama smo kreirali dodatne programe potpore. Nastavit ćemo dijalog. Imali smo sastanak s predstavnicima nacionalnih sportskih saveza. Važan je bio sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice općina, suočavaju se s rastom cijena energenata, troškova vrtića, vidjet ćemo kako možemo pomoći. U Solunu je uhićen Jovan Cvetnić, osumnjičen za kaznena djela protiv čovječnosti, ratne zločine koji su se dogodili u Humu i Voćinu, to je uhićenje temeljem pravnih naloga hrvatskih tijela, slučaj pokazuje da Hrvatska vodi računa o procesuiranju ratnih zločina, očekujemo od Grčke da poduzme sve aktivnosti kada je riječ o izručenju”, rekao je premijer.

O pravu na pobačaj

Nadalje govori o presudi Vrhovnog suda u SAD-u u kojoj je pitanje zakonitosti pobačaja prepušteno saveznim državama.

“Prekid trudnoće je kompleksno pitanje, teško je postići konsenzus, bitno je da sagledamo ovu situaciju koja je politička tema i kod nas. Mi, kao HDZ, se zalažemo za zaštitu života koji počinje začeće, no poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje, želimo da prekidi trudnoće budu izuzetak,  no statistika kaže da se to ne postiže zabranama, one to čine opasnim za zdravlje žene. Ova presuda neće utjecati na Hrvatsku, pravo na prekid trudnoće je uređeno zakonom. Zabrana prekida trudnoća bila bi protivna odluci Ustavnog suda kao i eventualni referendum koji bi ograničio pristup. Nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe za unošenjem postojećih odredbi u Ustav. Opoziciju pozivam da budu konstruktivni oko ove teme, koju treba na smiren i racionalan način sagledavati u Hrvatskoj”, rekao je Plenković na Vladi.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.