Plenković: Milanović je korisna budala Moskve ili ima radni nalog

19.05.2022. 20:20:00

Hrvatski premijer Andrej Plenković kritizirao je u četvrtak stav Zorana Milanovića da je potrebno blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, istaknuvši da je hrvatski predsjednik ili „korisna budala“ za Moskvu ili ima „radni nalog“

Plenković smatra da Milanovićeva inicijativa nema za cilj ravnopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata, već ju on koristi kao opravdanje za svoje načelno protivljenje širenju NATO-a koje je i ranije izrazio.

Hrvatski premijer rekao je da je Milanovića „izvorna teza“ bila protivljenje širenje NATO-u koje je izrazio u trenutku „brutalne vojne agresije“ na Ukrajinu kojom su srušeni „temelji sigurnosne arhitekture u Europi i svijetu te se cijeli zapadni svijet solidarizirao s Ukrajinom“.

Zahtjev za promjenom izbornog zakona je pak postavljen "naknadno, gotovo kao izgovor".

„Da li on to radi iz uvjerenja, da li radi kroz nekakav radni nalog ili bi neki analitičari rekli, je samo korisna budala, koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nije poznato“, kazao je Plenković.

Smatra i da je riječ o inicijativi kojom se narušava položaj Hrvata u BiH, a koju je Milanović pokrenuo iz "pakosti".

„Postoje suptilniji načini kako da se dođe do cilja. Uz veliko iskustvo koje imam ne mogu razumjeti da netko nastupa ovako misleći da pomaže, a još mi je teže gledati da netko naivno vjeruje da je stvarna namjera pomoći, a nije“, kazao je Plenković.

"Stvarna namjera je da se NATO ne širi, da se zlorabi položaj Hrvata u BiH, da se ruši HDZ u BiH, da se ruši HDZ i HDZ-ova većina u Hrvatskoj. To su stvarne namjere", poručio je Plenković.

Milanović je ranije ovoga tjedna otvoreno pozvao hrvatske stranke u BiH da se izjasne o njegovoj inicijativi, koju su nakon toga izravno podržale Hrvatska republikanska stranka (HRS), HDZ 1990 i HSS BiH.

Na Milanovićev poziv nije potvrdno odgovorila najveća stranka bosanskohercegovačkih Hrvata HDZ BiH, čiji je predsjednik Dragan Čović koji je istaknuo da cijeni Milanovićevo zalaganje, ali je pozvao državni vrh da uskladi vanjsku politiku.

"Ako neke stranke među Hrvatima u BiH misle da će im prijetnje blokadama pomoći, mislim da nažalost nisu u pravu“, kazao je Plenković.

Hrvatski je premijer istaknuo da Milanović nema nikakav kredibilitet za navedenu problematiku jer je podržavao na ranijim izborima Željka Komšića, dok u svom premijerskom mandatu nije ništa učinio za poboljšanje položaja bosanskohercegovačkih Hrvata.

Za razliku od Milanovićeve vlade, njegova je vlada „učinila gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH i izbornog zakona“, kazao je Plenković.

U tom je kontekstu Plenković naveo da je hrvatska diplomacija uspjela hrvatske zahtjeve unijeti u zaključke Europskog vijeća o BiH, dok će predsjednik Europskog vijeća Charles MIchel u petak i subotu posjetiti BiH i razgovarati o pitanju izbornog zakona zahvaljujući njemu.

Istaknuo je i da Milanović šteti vanjskopolitičkom položaju Hrvatske iznošenjem proruskih stavova i pokušajem blokade pristupanja Finske i Švedske NATO-u.

„Ovo su ozbiljne, vrlo ozbiljne, vrlo duboke i jako nesmotrene konkretne akcije koje poduzima bez da se prethodno dogovarao“, kazao je Plenković.

„Zbog Milanovićevih izjava NATO nas gleda čudno, traži od nas da to riješimo“, dodao je, naglasivši da je Milanović trebao voditi mudriju politiku usuglašavanja stavova s Banskim dvorima.

Izvor: hina/Foto: Edvard ŠUŠAK

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.