Plenković: "Milanovićeve laži o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu je besramna"

17.10.2024. 12:17:00

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na redovnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, gdje su ključne teme razgovora ilegalne migracije s kojima se suočava Europska unija, različiti stavovi o sukobu na Bliskom istoku, te daljnja podrška Ukrajini pogođenoj ratom. U izjavi za medije, Plenković je komentirao i niz aktualnih unutarnjih pitanja u Hrvatskoj.

Tijekom sastanka, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružit će se europskim čelnicima kako bi predstavio svoju viziju okončanja rata u pet točaka te zatražio dodatnu podršku. Međutim, Mađarska, poznata po prijateljskim odnosima s Rusijom, blokira daljnju vojnu pomoć Ukrajini.

"Ovo je prvi put da dolazi Zelenski važno je da dolazi osobno. Imat ćemo priliku vidjeti tih pet točaka, saznati više što je govorio s ključnim zemljama Zapada, NATO-a", kazao je Plenković.

Unutarnja politička pitanja: Ustavni suci i NATO misija

Komentirajući izbor novih ustavnih sudaca, premijer je izrazio uvjerenje da će se pronaći dogovor. "Više je od 60 kandidata, sigurno ćemo se dogovoriti jer Ustavni sud treba funkcionirati. Tako veliki interes dokazuje da ustavni suci nisu stajske muhe, istrošeni kuhinjski elementi ni glupani, kako ih je nazivao Milanović u vrijeme izbora kad je kršio Ustav." izjavio je Plenković, aludirajući na prijašnje kontroverze vezane uz izjave predsjednika.

Plenković se osvrnuo i na nedavni incident u saborskom Odboru za obranu, gdje je ministar obrane Ivan Anušić napustio sjednicu zbog izostanka načelnika Glavnog stožera Tihomira Kundida. Premijer je pojasnio da je sudjelovanje Hrvatske u NATO-ovoj misiji za podršku Ukrajini izraz solidarnosti prema narodu koji trpi rusku agresiju.

"Hrvatska je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije, i smatramo da prijateljskom ukrajinskom narodu trebamo pomoći. Naši vojnici bit će na teritoriju NATO-a, a to nije Ukrajina", istaknuo je Plenković.

Oštra kritika opozicije i Milanovića

Premijer je također kritizirao dio oporbe i predsjednika Zorana Milanovića zbog širenja, kako je rekao, "besramnih laži" o navodnom slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu. "Ovo je besramna laž koju je plasirao Milanović kako bi zamutio vodu. Pitam ih - je li vaš konačni cilj da izađemo iz NATO-a i EU-a? Što oni hoće, gdje hoće da Hrvatska bude u ključnim, sigurnosnim trenucima? Apeliram na njih da budu razumni ", poručio je Plenković.

Plenković je ponovio važnost odgovornog ponašanja Hrvatske kao saveznika unutar NATO-a, odbacivši spekulacije o nekoj dodatnoj agendi.

"Što se tiče Kundida, on je trebao kao predstavnik vojske pojasniti tehničke aspekte. Ovo što je Milanović izveo je nalik onome kako je besramno tretirao Hranja na zadnjem sastanku Vijeća za obranu. Nije ga tretirao s respektom, oduzimao mu je riječ, govorio mu da šuti… Takav tretman je pokazivanje nepoštovanje prema hrvatskoj vojsci ", zaključio je premijer.

"Apeliram na opoziciju da mućnu glavom, a ne da Milanović mućka njihovom glavom", poručio je Plenković.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Andrej Plenković/N1/Nikola Radišić

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.