Plenković na Banovini: Završena je obnova 1106 kuća s manjim oštećenjima; dinamika ubrzava. Nemamo čarobni štapić

29.12.2021. 11:35:00

Premijer Andrej Plenković boravi danas na Banovini, na godišnjicu razornog potresa. Poručio je da su mnogi građani nažalost ostali bez krova nad glavom, a u godinu dana Vlada je nastojala maksimalno olakšati život. Aktivirano je načelo solidarnosti, pa je premijer zahvalio svima koji su pomogli i nisu žalili truda - od građana, preko hrvatskih službi, do stranih zemalja

To područje pogodilo je i 5000 dodatnih potresa koji su uzrokovali nove štete, izvijestio je Plenković.

'Nema segmenta u kojem nisu poduzete aktivnosti koje bi pomogle funkcioniranju života na Baniji', rekao je, dodajući da su pritom poslužila i iskustva drugih zemalja. Završena je obnova na 1106 kuća s manjim oštećenjima, a više od 1000 kuća već je useljeno. Slijedi obnova objekata s većim oštećenjima.

Jučer je raspisan natječan na 150 stanova u višestambenim objektima, a u tijeku su i drugi natječaj. Cilj je, naravno, kvalitetna konstrukcijska izgradnja otporna na potrese.

'Dinamika ubrzava, izaći ćemo ususret očekivanjima naših građana koji su u alternativnom smještaju. Dio sugrađana odabrao je biti u blizini svojih imanja i ostati ovdje', rekao je Plenković, najavljujući da će sutra biti usvojen paket mjera vrijednosti 15 milijardi kuna.

Država je dosad pomogla s više od milijardu kuna u svim uslugama.

'Dobili smo široki konsenzus za smjer razvoja Sisačko-moslavačke županije, nastojimo ulagati u ovaj kraj koji je pola sata ili malo više udaljen u Zagreba. Ključni projekt, žila kucavica razvoja ovog kraja, bit će dovršetak autoceste do Siska. Očekujemo da se 17 kilometara autoceste realizira do kraja mandata naše Vlade. Omogućit ćemo integriranost srce ove županije na Zagreb i mislimo da će to potaknuti razvoj', rekao je Plenković.

Aktivan pogled na budućnost uključuje i povoljnije uvjete za poduzetnike i strane investitore na području Banovine.

  •  

Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom u Petrinji

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Upitan koliko je zadovoljan učinjenim, rekao je da je strategija išla logičnim putem da se prvo obnavljaju objekti s lakšim oštećenjima i ponudi alternativan smještaj onima koji su to trebali. Sad se ide u sustavne natječaje sa svim procedurama.

'Vrlo je važno razumjeti da nema primjeri da se preko noći obnove tisuće objekata i izgrade nove zgrade. Postoji trud, rad, posvećenost na fizičku obnovu i revitalizaciju Banovine. Ovdje su se sintetizirale sve moguće negativne posljedice - od tranzicije i ratnih stradanja do potresa u covid kontekstu i demografske krize. U alternativnom smještaju je oko 5500 ljudi, fokusirat ćemo se da se skrati taj period. Oni su mogli biti i u drugom smještaju, ali poštujući njihov odabir napravit ćemo sve da se to što prije riješi', kazao je.

'Nema nitko od nas čarobni štapić da će preko noći izgraditi ne znam koliko stambenih jedinica', kazao je.

Upitan treba li netko snositi odgovornost što još nije obnovljena niti jedna kuća sa žutom i crvenom naljepnicom, rekao je da bi se to trebalo izgraditi do kraja godina. 'Ne kažem ja da je brzina idealna, ali objektivno, kada vidite izvješće rada Stožera... Moglo se, naravno, više i brže i bolje, ali će se napraviti. Puno se učinilo', naglasio je.

Medved zahvalio građanima na 'razumijevanju i potpori'

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved zahvalio je stradalom stanovništvu na 'razumijevanju i potpori' svemu što se čini, članicama i članovima Stožera, gradovima, županijama i općinama za suradnju u cilju potpune revitalizacije i obnove Banovine, kao i još snažnije ubrzavanje obnove.

Ministar Darko Horvat izvijestio je da je potpisan sporazum o izgradnji nove srednje škole u Sisku i Petrinji.

Potpredsjednik Vade Boris Milošević zahvalio je svim građanima koji su pokazali veliko srce i solidarnost, humanitarnim organizacijama i civilnom društvu, te članovima Stožera. 'I mi u Stožeru i u Vladi dijelimo istu viziju - da nije dovoljno obnoviti porušeno, nego postići bolju prometnu povezanost, pokrivenost mobilnim signalnom, da ljude motiviramo da ostanu i one koji su otišli da se vrate', rekao je Milošević.

Raspored posjeta Banovini

Premijer Plenković posjećuje Petrinju i Sisak povodom godine dana od razornog potresa koji je pogodio to područje Sisačko-moslavačke županije. U Petrinji je premijer sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Sjednica je održana u Vojarni pukovnik Predrag Matanović, gdje je upriličeno i potpisivanje ugovora i sporazuma za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji; za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku; za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Premijer Plenković i suradnici u Petrinji će obići novoizgrađenu športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka i Dječji vrtić ''Petrinjčica'' u izgradnji. Posjetit će i poduzetnički centar ''Centar novog života'' i nazočiti svetoj misi u petrinjskoj crkvi sv. Lovre za sve žrtve razornog potresa.

Premijer i izaslanstvo u Sisku će posjeti Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić i razgledati Izložbu 'Budućnost nakon potresa' u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: S. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.