Plenković najavio: Mjera od 4 tisuće kuna za pomoć gospodarstvu ostaje do kraja godine, stiže i pomoć za one koje će zatvoriti stožeri civilne zaštite

03.09.2020. 11:45:00

Koronavirus ponovno je bio glavna tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se osvrnuo na jučerašnju saborsku raspravu o Zakonu o obnovi Zagreba. 'Čekamo da sagledamo cjelinu sugestija i nakon toga očekujemo da se krajem idućeg tjedna usvoji 11. rujna ovaj zakon i da se krene s programom mjera te osnivanjem fonda za obnovu', rekao je Plenković.

Podsjetio je na obilježavanje Dana nestalih. 'Važno je da predano nastavimo radimo i otkrijemo sudbinu onih koje obitelji još uvijek ne mogu pronaći. To će biti jedna od važnijih tema našeg angažmana. Imamo moralnu ali i obvezu kao vlada', kazao je.

Ministrima je zahvalio što će sudjelovati na UNICEF-ovoj utrci Mliječna staza, kazavši da se šest ministara prijavilo za sudjelovanje.

Kazao je da će Vlada na sjednici dati dva jamstva za brodogradnju.

'Danas imamo više od 1,5 milijuna zaposlenih i 150 tisuća nezaposlenih, uspjeli smo održati solidnu turističku sezonu, to će se odraziti i na BDP i na tom tragu smo kao vlada razmatrali što učiniti dalje i koje poruke ohrabrenja poslati gospodarstvu. Nizom mjera koje su išle preko HZZ-a, ove mjere koje ću navesti će se donijeti u ponedjeljak', kazao je Plenković, te podsjetio koje je mjere Vlada do sada donijela.

'Zadržana je zaposlenost, očuvana likvidnost, ukupno je isplaćeno 6,3 milijarde kuna za sve mjere, vrhunac korištenja mjera bio je u travnju', dodao je.

Plenković najavio da se mjere za pomoć gospodarstvu nastavljaju

'Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju mi ćemo nastaviti s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca. Za one djelatnosti koje su najugroženije, ona mjera od 4 tisuće kuna nastavlja se do 31. prosinca - to su djelatnosti prijevoza putnika, pružanja smještaja je pripreme hrane i pića, djelatnost putničkih agencija te djelatnosti vezane uz rekreaciju, kulturne i poslovne događaje. I ova mjera uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Osim za ugrožene djelatnosti mjeru od 4 tisuće kuna omogućit ćemo onima koji budu zatvoreni odlukama Stožera civilne zaštite. Računamo da će nas za 4 mjeseca to koštati 800 milijuna kuna. dio sredstava ćemo namiriti iz fondova EU', kazao je Plenković.

Kazao je da bi se trebali nastaviti i COVID krediti.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke o stanju koronavirusa. 'Uoči početka školske godine pozivam roditelje i učitelje da s djecom razgovaraju o pridržavanju epidemioloških mjera i da ih se i sami pridružavaju', rekao je Beroš.

Na dnevnom redu je odluka o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19.

Članovi Vlade dobit će i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Vlada bi također trebala donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zamjenika šibensko-kninskog župana iz redova sspske nacionalne manjine. Naime, nakon što je SDSS-ova Anja Šimpraga postala saborska zastupnica, treba joj se naći zamjena na županijskoj razini.

Izvor: tportal.hr/Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.