Plenković o Milanoviću: Ne znam ni za jednog drugog državnika u Europi koji ne respektira Dan državnosti svoje države

30.05.2023. 11:41:00

Premijer Andrej Plenković čestitao je u utorak Dan državnosti te je prilikom polaganja vijenca kod Spomenika domovini ocijenio nesudjelovanje predsjednika Republike Zorana Milanovića na tom događaju kao "slučaj bez presedana". 

Plenković je novinarima nakon što je zajedno s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položio vijence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića sramotnim ocijenio Milanovićev stav koji taj datum smatra HDZ-ovim praznikom.  

"To je pitanje koje mediji trebaju dizati puno ozbiljnije i pitati ga kakav je to predsjednik koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države. Mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog državnika na tlu Europe koji ne respektira Dan državnosti svoje države", rekao je premijer.

Jednako, dodao je, vrijedi i za oporbu koja također u utorak nije sudjelovala u obilježavanju. "No, neki su bili tu, barem troje", rekao je.

Ustvrdio je da se tu radi o poštovanju hrvatskih zakona i odluka Sabora i napomenuo da "nije bilo dobro mijenjati naše tradicije prije 23 godina nego držati ih se".

Jandroković izjavio je u utorak kako bi "bilo prirodno" da se i predsjednik Republike Zoran Milanović pridružio obilježavanju Dana državnosti.

"Bilo bi prirodno da predsjednik bude ovdje, obilježavamo Dan državnosti, to je jedan od najvećih, ako ne i najveći državni praznik", međutim, "odabirom pokazujemo koje vrijednosti štujemo", rekao je Jandroković.

U prvom desetljeću postojanja, Hrvatska je Dan državnosti slavila 30. svibnja, od 2001. do 2020. godine 25. lipnja, a od te godine ponovno ga slavi 30. svibnja.

Jandroković: Predsjednik Republike očito ima neke druge odabire

Predsjednik Sabora ističe da je 30. svibnja bio je jedan od datuma koje je hrvatski narod prihvatio.

"U 90-im godinama to je bio trenutak s kojim su se svi mogli identificirati, na žalost, početkom 2000., kad se promijenila vlast, potpuno nepotrebno se išlo mijenjati državne praznike i nakon toga dolazi do određene konfuzije", kazao je.

"Mi smo donijeli odluku kao vladajuća većina da ponovno obilježavamo 30. svibnja kao Dan državnosti, neki se s time ne slažu, ali bez obzira na to trebali bi sudjelovati u proslavi, jer to to su odluke legalnih i legitimnih državnih institucija", poručio je Jandroković.

"Mi smo ovdje kako bi iskazali zahvalnost svima koji su sudjelovali u izgradnji države, onima koji su donosili ključne odluke, hrvatskim braniteljima, predsjedniku Tuđmanu. To je naš odabir, predsjednik Republike očito ima neke druge odabire i to je do njega“, rekao je.

Izrazio je uvjerenje da će u godinama pred nama 30. svibnja svi prihvatiti kao Dan državnosti.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: bkk/h/Foto: Vlada RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.